Bake Off - Ale ciacho!

Rodzinna szarlotka Julci

Ciasto
500 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
160 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
220 g masła

Nadzienie
1½ kg jabłek (najlepiej szara reneta)
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
½ łyżeczki cynamonu
cukier puder do posypania ciasta

Herbata do szarlotki
3btorebki czarnej herbaty
180 ml soku jabłkowego
cynamon do smaku
cukier w kostkach do smaku
6 gałek lodów waniliowych
polewa czekoladowa do lodów
bita śmietana w sprayu

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy. Wymieszać i zrobić kopczyk, a w nim wgłębienie. Do wgłębienia wlać dwa żółtka, dodać śmietanę i pokrojone masło. Ciasto wyrabiać do połączenia składników, a następnie wstawić je na 30 minut do lodówki.

Jabłka obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier, jabłka oraz cynamon. Owoce smażyć około 15 minut.

1/3 ciasta rozwałkować, przełożyć do tortownicy i ponakłuwać. Piec 15 minut w 180°C. 1/3 ciasta rozwałkować na cienki pasek i przykleić do brzegów tortownicy. Na spód wyłożyć jabłka. Ostatnią część ciasta zetrzeć na tarce lub podzielić na małe kawałeczki i nieregularnie rozsypać na górze. Ciasto piec godzinę w 180°C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Przygotować napar z czarnej herbaty i dodać do niego sok jabłkowy oraz cynamon. Dodać cukier do smaku. Podgrzewać napój przez 5 minut, ale nie doprowadzać do wrzenia.

Ciasto podawać z herbatą, lodami waniliowymi z polewą czekoladową oraz bitą śmietaną.