Bake Off - Ale ciacho!

Francuskie śniadanie Ani

Chleb tostowy 

40 g masła 
20 g drożdży 
1 łyżeczka cukru 
200 ml ciepłej wody 
50 ml mleka 
1 łyżeczka soli 
400 g mąki pszennej typu 650 
folia spożywcza do przykrycia ciasta 
masło do wysmarowania formy 
bułka tarta do posypania formy 
kostki lodu do wypełnienia żaroodpornego naczynia 
 
Beszamel 
35 g masła 
35 g mąki 
½ l mleka 
sól 
pieprz 
gałka muszkatołowa w całości 

English muffins 
7 g drożdży 
125 ml ciepłej wody 
125 ml mleka 
23 g masła 
1½ łyżki miodu 
2½ szklanki mąki 
½ łyżeczki soli 
kasza manna do oprószenia formy i ciasta 
300 g jagód 
100 g cukru 

Podanie 
masło klarowane do smażenia 
8 plasterków szynki gotowanej 
200 g sera gruyère 
200 g sera ementaler 
2 jaja 
2 opakowania serka śmietankowego 
1 opakowanie serka koziego do smarowania 
100 g suszonych fig 
200 g orzechów włoskich 
2 gruszki 
1 łyżka musztardy francuskiej 
2 łyżki octu balsamicznego 
2 łyżki oliwy z oliwek 
250 g kolorowych sałat, koniecznie z rukolą 
1½ łyżki musztardy 
6 pomarańczy 

Chleb tostowy 
Masło rozpuścić. Do miski wrzucić pokruszone drożdże, cukier, ciepłą wodę, mleko, ostudzone masło i sól, a następnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Formę do pieczenia posmarować masłem i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do formy i odstawić na kolejne 30 minut. Piekarnik nagrzać do 210°C. Na dno wstawić żaroodporne naczynie z lodem. Włożyć formę do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 200°C. Piec przez 30-35 minut. 

Beszamel 
Rozpuścić masło, oprószyć mąką i smażyć przez 2 minuty. Wlać mleko i mieszać trzepaczką do powstania gęstego sosu. Doprawić do smaku. 

English muffins 
Drożdże rozkruszyć z ciepłą wodą i odstawić na 10 minut. Podgrzać mleko, masło i miód do czasu rozpuszczenia masła. Wystudzić i połączyć z wodą i drożdżami. Do dużej miski wsypać półtorej szklanki mąki, dodać mleko z drożdżami i wymieszać. Dosypać szklankę mąki oraz sól. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wyrabiać przez trzy minuty, następnie pozostawić na pięć minut pod przykryciem. W międzyczasie wyłożyć blachę papierem do pieczenia i oprószamy kaszą manną. Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Za pomocą szklanki wyciąć kółka i położyć je na blaszce. Z wierzchu oprószyć kaszą manną. Nakryć blachę suchą, cienką ścierką bawełnianą i pozostawić w ciepłym miejscu na około 45 min. Nastawić piekarnik na 220°C. Na suchej patelni smażyć bułeczki po trzy minuty z każdej strony, następnie włożyć je do piekarnika na trzy minuty. Z jagód i cukru przygotować konfiturę. 

Podanie 
Z chleba tostowego przygotować tosty. Krótko podsmażyć je na patelni. Posmarować beszamelem, nałożyć szynkę i ser. Na dwa tosty położyć jajko sadzone. Muffiny przekroić, część przygotować z serem i konfiturą, a pozostałe z serem kozim, pokrojonymi gruszkami, figami i orzechami. Z musztardy, octu i oliwy z oliwek przygotować dressing do sałaty. Wycisnąć sok z pomarańczy.