Bake Off - Ale ciacho!

Domowe śniadanie Julci

Drożdżówki z serem 

340 g mąki pszennej 
25 g świeżych drożdży 
saszetka cukru waniliowego 
½ szklanki mleka 
szczypta soli 
4 łyżki oleju 
2 żółtka (białek nie wyrzucać, będą potrzebne do posmarowania bułeczek) 
olej do wysmarowania miski 
250 g twarogu półtłustego 
1 jajko 
2 łyżki waniliowego proszku budyniowego 
saszetka cukru waniliowego 
2 łyżki cukru 
mąka do podsypania blatu 
½ szklanki cukru pudru 
sok z cytryny 
kandyzowana skórka pomarańczy do posypania drożdżówek 

Ciastka FIT 
2 szklanki płatków owsianych (280 g) 
1 szklanka łuskanego słonecznika (180 g) 
pół szklanki mąki owsianej 
2 średnie jajka 
½ kostki masła w temperaturze pokojowej (100 g) 
3 łyżki cukru lub miodu 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
miska z wodą do moczenia dłoni 

Sałatka 
2 grejpfruty 
2 pomarańcze 
1 cytryna
250 g borówek amerykańskich 
1 łyżeczka świeżego imbiru 
kilka listków natki pietruszki 
10 orzechów laskowych 
3 łyżeczki miodu 
1 łyżka oliwy z oliwek 
mielone chili do smaku 
liście pietruszki do dekoracji 

Sok 
4 pomarańcze 
1 grejpfrut 
1 cytryna 
1 limonka 
kilka listków mięty 
 
Montaż 
mały słoiczek konfitury malinowej 
 
Drożdżówki z serem Mąkę przesiać do miski. Do małej miseczki wkruszyć drożdże i wsypać cukier waniliowy, a następnie zalać połową mleka i dodać 3 łyżki mąki z drugiej miski. Całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10-15 minut. Do pozostałej mąki dodać szczyptę soli, wlać resztę ciepłego mleka, olej, wrzucić żółtka oraz wlać wyrośnięty zaczyn. Wszystko ręcznie zagnieść. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od misy. Wyjąć ciasto, miskę posmarować olejem, następnie włożyć wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto rośnie, przygotować masę serową. Do miseczki wrzucić: ser biały, jajko, proszek budyniowy, cukier waniliowy, cukier. Wszystko zblendować. Po wyrośnięciu ciasto walnąć pięścią i wyjąć na delikatnie podsypany mąką blat. Rozwałkować na prostokąt wielkości około 30 na 55 cm i rozsmarować na środku ciasta masę serową. Następnie złożyć dłuższy bok do środka, nałożyć na masę serową i przykryć pozostałą 1/3 ciasta. Pokroić w poprzek na 10 pasków. Każdy pasek skręcić w połowie długości, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i każdą smarować białkiem za pomocą pędzelka. Tak przygotowane drożdżówki odstawić do napuszenia na kilka minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 20-25 minut do uzyskania odpowiedniego koloru. Lekko przestudzone polukrować: cukier puder przesiać przez sitko i stopniowo wlać sok z cytryny, ucierając do uzyskania odpowiedniej, gęstej konsystencji. Posypać kandyzowaną skórką pomarańczy.

Ciasteczka FIT 

Wszystkie składniki dodać do miski i dokładnie wymieszać. Obok ciasta postawić miseczkę z zimną wodą i czyste dłonie nawilżyć w wodzie. Łyżką nabrać porcję ciasta wielkości orzecha włoskiego i uformować kształt. Ciastka powinny być dość grube i lekko spłaszczone do średnicy 6 cm. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z ciastkami umieść w piekarniku nagrzanym do 180 ºC na środkowej półce. Piec około 25 minut. 

Sałatka 
Grejpfrut i pomarańcze pokroić na mniejsze cząstki (w kostkę lub prostokąty) i polać sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Wsypać borówki. Imbir, pietruszkę i orzechy posiekać i dodać do owoców. Sałatkę polać 3 łyżeczkami miodu, 1 łyżką oliwą z oliwek i posypać odrobiną chili do smaku. Przełożyć do miseczki i udekroować listkami pietruszki. 

Sok 
Wycisnąć owoce, doprawić sokiem z limonki i przelać do szklanki wraz z miąższem (bez pestek) i dodać ugniecioną w rękach. Ozdobić gałązkami mięty. Sok schować do lodówki. 

Montaż 
Do małej miseczki przełożyć konfiturę ze słoika i zabrać się za układanie. Na talerzyku wyłożyć ciastka i miseczkę z sałatką, do słoiczków wlać sok, do wiklinowego koszyczka włożyć drożdżówki.