Bake Off - Ale ciacho!

Światowe śniadanie Julki

Chaczapuri adżarskie 

62 g ciepłej wody 
1/2 łyżeczki cukru (3 g) 
10 g suchych drożdży 
 500 g mąki pszennej 
1/2 łyżeczki soli (4 g) 
1 jajko 
245 g maślanki (temperatura pokojowa) 
1 łyżka roztopionego masła 
mąka (do posypania) 
oliwa (do maczania) 
200 g sera mozzarella 
125 g sera feta 
pieprz 
1 żółtko 
1 łyżeczka roztopionego masła 

Pancake’i 
400 g mąki pszennej 
łyżeczka soli 
2 łyżki cukru 
7 łyżeczek proszku do pieczenia 
600 ml mleka 3,2% 
2 jaja 
6 łyżek rozpuszczonego masła 
140 g borówek amerykańskich 

Holenderskie tulipany 
3 pomidory śliwkowe 
500 g sera białego półtłustego 
4 łyżki śmietany 
sól 
pieprz  
zioła prowansalskie 
suszona ostra papryka 
świeża bazylia 
szczypior 
czarne oliwki 

Sałatka (do scones) 
2 ogórki 
opakowanie pomidorków koktajlowych 
miks sałat 
2 łyżki miodu 
łyżka oliwy z oliwek 
łyżka musztardy 
sól 
pieprz 
dowolne przyprawy 

Scones 
2 jaja mleko (do uzyskania 250 ml płynu) 
100 g zimnego masła 
400 g mąki pszennej 
3 łyżeczki proszku do pieczenia 
pół łyżeczki soli 
100 g grubo startego sera cheddar 
mąka do uzyskania prawidłowej konsystencji

Chaczapuri adżarskie 


Farsz 

Fetę drobno pokruszyć, dodać startą mozzarellę, żółtko oraz masło. Doprawić pieprzem, wymieszać. 

Ciasto
 
Do ciepłej (ale nie gorącej!) wody dodać cukier oraz drożdże. Mieszać do połączenia, a następnie odstawić na kilka minut. Mąkę przesiać razem z solą. Dodać jajko, maślankę, drożdże oraz rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiać, póki nie będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, delikatnie posypać mąką i odłożyć przykryte ściereczką na około godzinę do podrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3-4 części. Z każdej ulepić kulę, a następnie rozwałkować na podłużne placki. Na środek wyłożyć farsz. Brzegi ciasta zawinąć do środka, końce połączyć ze sobą, formując łódeczki. Położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć na około 9 minut do piekarnika nagrzanego do 220°C. Po wyjęciu delikatnie wymieszać serowy farsz, starając się uformować wgłębienie. Wbić jajko i blaszkę ponownie włożyć do piekarnika. Piec do momentu, aż białko się zetnie, a żółtko wciąż będzie płynne. Podawać z oliwą (do maczania). 

Pancake’i 
Mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Dodać mleko, jajka i masło. Roztrzepać na gładką masę. Dodać borówki i delikatnie wymieszać. Smażyć na maśle na średnim ogniu. Przekręcać, gdy pojawią się bąbelki powietrza. 

Holenderskie tulipany 
Pomidory obrać i wydrążyć. Ser wymieszać ze śmietaną i doprawić wedle uznania. Nafaszerować pomidory, od dołu wepchnąć szczypiorek, a na górze oliwkę. Sałatka (do scones'ów) Ogórki obrać i pokroić w kostkę, pomidorki umyć. Wsypać razem z sałatą do miski. Miód rozmieszać z oliwą i musztardą. Wlać do sałatki i przyprawić wedle uznania. 

Scones 
Dwa jaja roztrzepać i wymieszać z taką ilością mleka, by osiągnąć 250 ml płynu. Masło wyrobić z mąką, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać cheddar. Wlać mleko z jajkami, zostawiając trochę płynu do posmarowania wierzchu. Szybko wyrobić ciasto rękoma (jeśli zbyt mocno się klei, można dosypać odrobinę mąki). Rozwałkować grubo na około 1,5 cm. Wycinać krążki szklanką lub foremką z ostrymi krawędziami. Ułożyć na blaszce wysmarowanej masłem i posmarować z wierzchu pozostałym mlekiem. Piec około 10-15 minut w temperaturze 220ºC. Przełożyć na kratkę.