Babka ziemniaczana Kasi
1 - 1 ½ kg ziemniaków
1 łyżka smalcu
300 g świeżego boczku bez skóry
100 g wędzonego boczku
1 cebula
1 łyżka kaszy manny
1 jajko
Pieprz naturalny i pieprz ziołowy, sól, gałka muszkatołowa, ew. majeranek i czosnek
ew. 200 g śmietany
SOS PIETRUSZKOWY:
300 g jogurtu greckiego lub kwaśnej gęstej śmietany
sól, pieprz, cukier
sok z cytryny
natka pietruszki
liście sałaty masłowej, natka pietruszki do dekoracji.
GRZYBY W ŚMIETANIE:
300 g świeżych grzybów (podgrzybki)
1 cebula
100 g masła
250 g śmietany 30-36%
sól, pieprz
SURÓWKA:
500 g kapusty białej poszatkowanej
1 burak ćwikłowy surowy
1 szt. marchwi
1 ząbek czosnku
½ łyżki soli
¼ szk. oleju rzepakowego
¼ szk. cukru
1/5 szk. octu 10%
Nastawić piekarnik na 200 st. Świeży boczek zmielony na maszynce (grube oczka) podsmażamy na 1 łyżce smalcu, po chwili dodajemy boczek wędzony pokrojony w kostkę. Po kilku minutach dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, smażymy chwilę.
Obrane ziemniaki trzemy na drobnej tarce, ewentualnie dwa można zetrzeć na tarce grubej jarzynowej. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką, dodajemy jajko i kaszę, jak ktoś lubi można dodać majeranek i przeciśnięty ząbek czosnku. Dodajemy usmażone skwarki, mieszamy. Natłuszczamy blachę smalcem lub usmażonymi skwarkami, wylewamy masę. Pieczemy około 1,5 h (pierwsze 30 minut w 200 st., a potem w 180 st.)
Podajemy z kwaśną śmietaną lub sosem pietruszkowym. Jak ktoś lubi może popijać słodkim mlekiem lub maślanką, mniam.
Grzyby podsmażyć na maśle, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, sól, pieprz. Podlać śmietaną i zredukować sos.
Poszatkowaną kapustę przetrzeć z solą. Marchewkę i buraka zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki, wymieszać.
Babka ziemniaczana jest jedną z najpopularniejszych potraw Podlasia, obok kiszki ziemniaczanej, tołkanicy czy hałuszek. Dlaczego? Wytłumaczenie jest bardzo proste, tak jak same potrawy. Ludzie korzystają z tego, co da im ziemia, najczęściej są to ziemniaki. Proste i treściwe. Babkę piekę w piecu chlebowym, bo jest wtedy najlepsza.