Bake Off - Ale ciacho!

Sernik kokosowy

spód

135 g masła

100 g cukru pudru

100 g mąki z orzechów laskowych

40 g siekanych migdałów

120 g mąki pszennej 450


Przygotować rant w wymiarze 16x16cm. Połączyć wszystkie składniki, jak na ciasto kruche. Schłodzić ciasto przed wałkowaniem (jeśli pracujesz na zimnym maśle, wałkuj od razu). Odpiec cienki spód w 160oC. Po odpieczeniu, gdy rant nadal jest gorący, od razu wypełnić masą serową. Wstawić do pieca i zredukować temperaturę do 100-110oC.


masa serowa
 

315 g kremowego twarożku 

30 g twarogu lokalnego

57 g cukru pudru

70 g kwaśnej śmietany

100 g mleka kokosowe gęstego

100 g jajek

Utrzeć lokalny serek z częścią cukru pudru do gładkości. Połączyć z pozostałym twarożkiem i cukrem pudrem. Dodać kolejno: śmietanę, mleko kokosowe i jaja. Konsystencja gotowego miksu powinna być podobna do konsystencji kwaśnej śmietany. Wylać do rantu na kruchy spód. Piec bez przegrody, program termoobieg z grzaniem górnym, do pełnej koagulacji (ok. godziny). Schłodzić poza piecem w temperaturze pomieszczenia.


prosty syrop

50 g cukru

50 g wody

Zagotować oba składniki. Odstawić do wystygnięcia



masa żelatynowa

5 g żelatyny

25 g wody

Zalać żelatynę zimną wodą. Odstawić do napęcznienia. Upłynnić.



galaretka kokosowa


250 g mleka kokosowego płynnego

30 g prostego syropu

2 szczypty agaru

8 g masy żelatynowej

skórka z jednej limonki


Zagotować mleko kokosowe z agarem i prostym syropem. Dodać masę żelatynową. Gdy temperatura spadnie poniżej 50oC dodać skórkę z limonki. Schłodzić. Zachować do dekoracji.



sos malinowy

200 g purée z malin

20 g cukru

Gotować oba składniki do pożądanej konsystencji.

Zachować do dekoracji.



chrupka czekoladowa - opcjonalnie

150 g cukru

60 g wody

25 g mlecznej czekolady

Gotować wodę z cukrem do pierwszych oznak karmelizacji. Zdjąć z ognia i dodać czekoladę. Wylać na matę silikonową i zostawić do wystygnięcia. Zmielić w blenderze. Wysypać na matę silikonową i piec w 180oC do upłynnienia. Wykorzystać do dekoracji.


Zaprezentować cały sernik ze wszystkimi elementami: sos, galaretka, świeże maliny, kokos, kwiaty jadalne, chrupka (opcjonalnie).