Bake Off - Ale ciacho!

Ananasowy zawrót głowy Ani

Kruchy placek
1 szklanka mąki
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ kostki masła
3 żółtka

Masa serowa
12 dużych jaj
1½ szklanki cukru
¾ kostki masła
1 kg sera mielonego
½ kg półtłustego, trzykrotnie mielonego sera
2 łyżki mąki ziemniaczanej
wanilia do smaku
1 puszka ananasa w plastrach
Posypka kokosowa 200 g wiórków kokosowych
1 żółtko
2 łyżki cukru
2 łyżki masła

Kruchy placek
Zagnieść mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i masłem. Dodać żółtka, uformować kulę. Ciasto rozprowadzić na blaszce o wymiarach 40 cm x 25 cm i upiec do złotego koloru (około 20 minut) w temperaturze 180°C. Masa serowa Oddzielić żółtka od białek, żółtka, cukier i masło ubijać przez około minutę. Dodać oba sery, mąkę ziemniaczaną oraz wanilię. Białka ubić w oddzielnym naczyniu i małymi porcjami dodawać do sera. Wyłożyć połowę masy na upieczony spód. Na serze umieścić odsączone i pokrojone cząstki ananasa, przykryć drugą warstwą masy. Posypka kokosowa Z wiórek, żółtka, cukru i masła przygotować kruszonkę. Pokryć nią sernik. Całość piec przez około godzinę w temperaturze 130°C. Po upieczeniu pozostawić na chwilę w piekarniku.