Bake Off - Ale ciacho!

Słodki Freud Jagody

Biszkopt
8 jaj
8 łyżek cukru
4 łyżki mąki
4 łyżki kakao

Krem
1 szklanka mleka
1½ szklanki cukru
700 g masła
4 szklanki mleka w proszku

Polewa czekoladowa
200 g masła
6 łyżek wody
6 łyżek cukru pudu
6 łyżek kakao
kilka łyżek śmietany 30% (w zależności od konsystencji polewy)

Do nasączenia
1 szklanka mocnej kawy
2 kieliszki białej wódki

Do dekoracji
1 tabliczka białej czekolady
srebrne, cukrowe perełki
3 czerwone róże

Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem. Dodać żółtka, zmiksować na małych obrotach. Dodać przesianą mąkę i kakao, delikatnie wymieszać. Piec w nagrzanym do temperatury 180°C piekarniku około 25 minut. Gorący biszkopt rzucić z około metra na podłogę.

Krem
Mleko zagotować z cukrem i wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodać wystudzone mleko, zmiksować. Dodać mleko w proszku i utrzeć do uzyskania jednolitej masy.

Polewa czekoladowa
Masło, wodę i cukier puder rozpuścić w rondelku, zestawić i przestudzić. Dodać kakao i energicznie wymieszać. W przypadku rozwarstwienia polewy dodawać cienkim strumieniem śmietanę 30% do momentu uzyskania gładkiej i gęstej masy.

Do nasączenia
Składniki wymieszać.

Złożenie
Krem wyłożyć na nasączony biszkopt. Oblać polewą. Na wierzchu wykonać rysunek, używając rozpuszczonej białej czekolady. Ozdobić cukrowymi perełkami i różami.