Bake Off - Ale ciacho!

Kraina Olafa Gosi

Tort 1 Biszkopt orzechowy 9 jaj 178 g cukru drobnego do wypieków 178 g tortowej mąki pszennej 236 g zmielonych orzechów włoskich ponad pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem kajmakowy 365 g serka śmietankowego 4-5 łyżek kajmaku Curd z czarnej porzeczki 250 g czarnych porzeczek 70 g cukru drobnego 2 jaja 2 żółtka 1 łyżka soku z cytryny 80 g masła 82% Biszkopt orzechowy Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Połączyć z żółtkami. Dodać mąkę, orzechy i proszek do pieczenia, a następnie delikatnie wymieszać szpatułką. Dno formy wyłożyć papierem i przelać ciasto. Piec w 170°C z termoobiegiem przez około 35-50 minut (do suchego patyczka). Studzić w otwartym piekarniku. Krem kajmakowy Serek lekko zmiksować, aby jego konsystencja była luźniejsza. Dodać kajmak i zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Schłodzić. Curd z czarnej porzeczki Porzeczki z cukrem umieścić w garnku i podgrzać. Przecedzić przez sito. Dodać jaja, dodatkowe żółtka, sok z cytryny i roztrzepać rózgą. Dodać masło, a następnie podgrzać do zgęstnienia. Schłodzić. Tort 2 Biszkopt 3 jaja ½ szklanki cukru drobnego ½ szklanki mąki niebieski barwnik Krem malinowy 340 g schłodzonego serka mascarpone 200 ml schłodzonej śmietanki 36% 4 łyżki cukru pudru 250 g malin

Lemon curd z tymiankiem
2 jaja
2 żółtka
150 g cukru
80 g masła
3 cytryny tymianek cytrynowy do smaku
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Nasącza
½ szklanki rumu
½ szklanki czarnej herbaty

Złożenie
700 g białej masy cukrowej
700 g niebieskiej masy cukrowej
700 g granatowej masy cukrowej
500 g czarnej masy cukrowej
100 g pomarańczowej masy cukrowej
300 g brązowej masy cukrowej
4 łyżki skrobi ziemniaczanej do podsypywania
klej cukrowy
jadalny brokat
gwiazdki

Biszkopt
Białka ubić na sztywno z cukrem. Delikatnie połączyć z żółtkami. Dodać mąkę i barwnik. Przełożyć do formy. Piec w 175°C z termoobiegiem przez 20 minut. Wystudzić.

Krem malinowy
Serek mascarpone ubić ze śmietanką i cukrem pudrem. Dodać maliny i zmiksować do połączenia. Schłodzić.

Lemon curd z tymiankiem
Jaja z cukrem roztrzepać, gotując na małym ogniu. Dodać pozostałe składniki. Mieszać do zgęstnienia.

Nasączka
Zmieszać ze sobą składniki.

Złożenie
Biszkopt orzechowy przedzielić na trzy blaty. Nasączyć. Pierwszy blat posmarować kremem kajmakowym. Ułożyć drugi biszkopt i przełożyć curdem z czarnej porzeczki. Przykryć trzecim blatem. Ozdobić masą cukrową. Podobnie postąpić z drugim biszkoptem. Udekorować jadalnym brokatem i gwiazdkami.