Bake Off - Ale ciacho!

Na dobry początek dnia Piotra

Tartaletki 

125 g mąki 
szczypta proszku do pieczenia 
75 g masła 
1 żółtko 

Salsa do tartaletek 
1 awokado hasso 
sok z limonki 
1 duży pomidor malinowy 
sól i pieprz do smaku 
1 jajko 

Owsianka owocowa „Niebieski błękit” 
½ płatków owsianych 
⅓ szklanki waniliowego mleka sojowego 
niebieska spirulina według uznania 
250 g malin 
2 banany 
250 g borówek 
opakowanie wiórków kokosowych 
syrop z agawy (tyle, aby uzyskać masło z wiórków) 
250 g jeżyn 
opakowanie migdałów bez skórki 
300 g winogrona 
1 mango 
arbuz do wycięcia serduszka 

Napój 
3 plastry ananasa o grubości 2 cm 
⅓ szklanki wody 
1 mango 
1 łyżeczka soku z cytryny 
arbuz do wycięcia serduszka 
 
Jagodzianki (8 sztuk) 
25 g świeżych drożdży 
60 ml ciepłego mleka 
1 łyżeczka cukru 
2 łyżeczki mąki 
1 jajko 
3 żółtka 
50 g drobnego cukru 
250 g mąki 
70 ml ciepłego mleka 
50 g masła 
mąka do podsypania stolnicy 
24 łyżeczki jagód 
żółtko 
2 łyżeczki mleka 
cukier puder 
½ białka jajka 
 ½ szklanki cukru pudru 
 
Tartaletki

Na stolnicę wysypać mąkę i szczyptę proszku do pieczenia. Dodać masło i posiekać składniki. Wrzucić żółtko. Do foremki nasmarowanej masłem wyłożyć ciasto i ponakłuwać je widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na 10 minut. 


Salsa do tartaletek 
Awokado pokroić w kostkę i skropić sokiem z limonki. Z pomidora zdjąć skórkę i rozdrobnić. Wymieszać, posolić i popieprzyć do smaku. Wyłożyć na tartaletki. Usmażyć jajko sadzone i wyciąć formą serce. Wyłożyć jajko na przygotowaną salsę. Posolić i popieprzyć jajko. 

Owsianka owocowa „Niebieski błękit” 
Płatki owsiane zalać waniliowym mlekiem sojowym. Poczekać, aż wchłoną mleko. Dodać niebieską spirulinę (kolor zależy od ilości dodanej spiruliny). Namoczone płatki położyć na dnie słoiczka. Kolejna warstwa to świeże maliny, potem pokrojony w plasterki banan, borówki. Zblendować wiórki kokosowe z kilkoma łyżkami syropu z agawy (do uzyskania konsystencji masła). Położyć na wierzchu, następnie ułożyć warstwę z jeżyn, migdałów, pokrojonych winogron oraz pokrojonego w kostkę mango. Na samej górze ułożyć wycięty w serce kawałek arbuza. 

Napój 
Ananas zmiksować z wodą, oddzielnie połączyć mango z sokiem z cytryny. Do szklanki przelać najpierw sok z mango, a potem z ananasa. Przyozdobić serduszkiem wyciętym z arbuza. 

Jagodzianki (8 sztuk) 
Drożdże pokruszyć i wsypać do kubka, dodać ciepłe mleko, cukier i mąkę. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10-15 minut do wyrośnięcia. Jajko i trzy żółtka ubić z drobnym cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać wyrośnięte drożdże, drugą porcję ciepłego mleka, ubite z cukrem żółtka oraz roztopione i ostudzone masło. Dokładnie wyrobić ciasto (około 15 minut, aż będzie odchodzić od ręki). Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia, tym razem na około godzinę. Wyłożyć na stolnicę i podsypać mąką, żeby nie przywarło. Wyrabiać przez około minutę, aby pozbyć się pęcherzy powietrza, uformować kulę i podzielić ją na osiem równych części. Rozpłaszczyć pierwszy kawałek w dłoniach na placek, nałożyć trzy łyżeczki jagód, dokładnie zlepić brzegi ciasta jak na pierogi, uważając aby w miejsce sklejenia nie dostała się mąka. Następnie uformować w dłoniach zgrabny wałeczek. Położyć go łączeniem do dołu na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Powtórzyć czynność z resztą ciasta. Bułeczki układać z zachowaniem odstępów. Odstawić do podrośnięcia na ok. 20 minut. 

Piekarnik nastawić na 180°C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Wierzch jagodzianek posmarować delikatnie roztrzepanym żółtkiem z mlekiem, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 16-18 minut na złoty kolor (jagodzianki mają się znajdować w środkowej części piekarnika). Polukrować lub posypać cukrem pudrem. Aby przygotować lukier, należy zmieszać ze sobą białko jajek oraz cukier puder.