Bake Off - Ale ciacho!

Śniadanie mistrzów Marysi

Scones 

2 szklanki mąki pszennej 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
½ łyżeczki sody oczyszczonej 
1 łyżeczka suszonego czosnku 
½ łyżeczki soli 
¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 
¼ łyżeczki mielonej papryczki chili 
125 g zimnego masła 
1 jajko 
½ szklanki śmietany 18% 
2 łyżki zimnej wody 
1 szklanka startego sera cheddar 
½ szklanki posiekanego, cienkiego szczypiorku 
1 jajko 
grubo mielona sól morska 
pieprz do smaku 
50 g masła 
 
Pancake’i 
220 g mąki pszennej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 łyżeczka sody oczyszczonej 
50 g drobnego cukru do wypieków 
2 jajka 
 300 ml mleka 

Szakszuka 
1 cebula 
1 łyżka oleju do smażenia 
2 ząbki czosnku 
2 czerwone papryki 
6 pomidorów pelati (podłużne, ze zwartym miąższem) 
2 łyżki sosu sriracha 
1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 
4 jajka 
2 łyżki posiekanego, cienkiego szczypiorku 
100 g sera feta 
 
Smoothie 
3 pomarańcze 
2 cytryny 
 ½ ananasa 
2 garści szpinaku 
3 gałązki selera naciowego 
 
Herbata 
2 torebki herbaty malinowej 
3 łyżki cukru 
1 cytryna 

Dodatki do pancake’ów 
½ litra śmietany kremówki 
3 łyżki cukru pudru 
100 ml syropu klonowego 
borówki, czerwone porzeczki, maliny, jeżyny do dekoracji 
1 marakuja 
konfitura jeżynowa 
mięta do dekoracji 

Piekarnik nagrzać do 205°C. Zrobić scones: mąkę, proszek, sodę, przyprawy oraz masło zmieszać aż do uzyskania kruszonki. Dodać resztę składników i zagnieść. Ciasto na stolnicy kilka razy złożyć i rozwałkować na grubość ok. 2 cm. Wyciąć 13-15 krążków. Rozłożyć je na blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem, doprawić solą i pieprzem. Piec 25 minut. 

Zrobić ciasto na pancake’i: zmieszać wszystkie składniki i odstawić, by ciasto odpoczęło. 

Przygotować szakszukę: usmażyć pokrojoną cebulę z czosnkiem, następnie paprykę i pomidory obrane ze skóry. Doprawić. Przełożyć do żeliwnego naczynia. Piec z jajkami przez 10 minut. Podawać na ciepło ze szczypiorkiem i serem feta. 

Zrobić smoothie: zmiksować wszystkie składniki w blenderze. 
Zaparzyć herbatę, dodać cukier i cytrynę. 

Usmażyć pancake’i, ubić śmietanę, udekorować owocami. Podawać z syropem klonowym i konfiturą. 

Wszystko wyłożyć na tacę.