Bake Off - Ale ciacho!

Myszki w serze Jakuba

Bajaderki
100 ml mleka
1/2 kostki masła
1/3 szklanki cukru
2 czubate łyżki kakao
500 g ciastek: herbatników, biszkoptów, muffinek
200 g gęstego dżemu porzeczkowego
aromat migdałowy do smaku
200 g mielonych migdałów
200 g wiórków kokosowych
kilka suszonych moreli
kolorowe perełki dekoracyjne
płatki migdałów

Biszkopt
5 jaj
3/4 szklanki cukru
250 ml (szklanka) żółtego barwnika spożywczego
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Masa
200 ml śmietanki 30%
1 sucha czerwona galaretka
45 ml wrzątku
czerwony barwnik spożywczy

Bajaderki

Mleko, masło, cukier i kakao wymieszać, ugotować i ostudzić. Do masy dodać pokruszone ciastka, dżem i aromat migdałowy. Dosypać mielone migdały i wiórki kokosowe. Uformować myszki, z moreli wyciąć ogonki, a perełek oraz płatków migdałowych użyć do wykonania oczu oraz uszu. Włożyć do lodówki do schłodzenia.

Biszkopt
Ubić białka, dodać cukier (stopniowo, po łyżce), jedno żółtko i barwnik. Wsypać przesianą mąkę i wymieszać. Piec w temperaturze 160°C przez około 35 minut.

Masa
Ubić schłodzoną śmietanę. Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Gdy woda nadal jest lekko ciepła, wlać do śmietany. Dodać barwnik spożywczy.