Bake Off - Ale ciacho!

Bake Off – Junior

Kraina Olafa Gosi

Kraina Olafa Gosi

Tort 1 Biszkopt orzechowy 9 jaj 178 g cukru drobnego do wypieków 178 g tortowej mąki pszennej 236 g zmielonych orzechów włoskich ponad pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem kajmakowy 365 g serka śmietankowego 4-5 łyżek kajmaku Curd z czarnej porzeczki 250 g czarnych porzeczek 70 g cukru drobnego 2 jaja 2 żółtka 1 łyżka soku z cytryny 80 g masła 82% Biszkopt orzechowy Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Połączyć z żółtkami. Dodać mąkę, orzechy i proszek do pieczenia, a następnie delikatnie wymieszać szpatułką. Dno formy wyłożyć papierem i przelać ciasto. Piec w 170°C z termoobiegiem przez około 35-50 minut (do suchego patyczka). Studzić w otwartym piekarniku. Krem kajmakowy Serek lekko zmiksować, aby jego konsystencja była luźniejsza. Dodać kajmak i zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Schłodzić. Curd z czarnej porzeczki Porzeczki z cukrem umieścić w garnku i podgrzać. Przecedzić przez sito. Dodać jaja, dodatkowe żółtka, sok z cytryny i roztrzepać rózgą. Dodać masło, a następnie podgrzać do zgęstnienia. Schłodzić. Tort 2 Biszkopt 3 jaja ½ szklanki cukru drobnego ½ szklanki mąki niebieski barwnik Krem malinowy 340 g schłodzonego serka mascarpone 200 ml schłodzonej śmietanki 36% 4 łyżki cukru pudru 250 g malin

W krainie czarów Ani

W krainie czarów Ani

Biszkopt genueński
40 g masła
6 jaj
150 g drobnego cukru
100 g tortowej mąki pszennej
70 g mąki ziemniaczanej

Biszkopt z orzechów laskowych
2 białka
100 g cukru
180 g jajek (3 jajka)
70 g żółtek (2 żółtka)
220 g cukru
szczypta soli
260 g mąki z orzechów laskowych
120 g mąki pszennej

Krem z marakui
6 g żelatyny
30 g zimnej wody
150 g pulpy z marakui bez pestek
100 g pulpy z mango
120 g cukru
5 jajek
150 g masła
1 mango

Krem bawarski
10 g żelatyny
40 g zimnej wody
150 g mleka kokosowego
45 g żółtek
45 g cukru
380 g serka mascarpone
300 g śmietanki 36%

Krem maślany
300 g masła
150 g cukru pudru
1 cytryna

Krem z hibiskusem
3 g żelatyny
15 g zimnej wody
175 g śmietanki 36%
60 g suszonego hibiskusa
1½ łyżki cukru pudru

Konfitura jeżynowa
150 g jeżyn
50 g cukru

Nasączenie
1 limonka
30 g cukru
100 g wody

Polewa czekoladowa
15 g żelatyny
50 g zimnej wody
100 g wody
100 g cukru
200 g śmietanki 36%
250 g białej czekolady

Wykończenie
masy cukrowe: czarna, biała, jasnoróżowa
foremki do wycinania kształtów o średnicy 2 cm: kwadrat, romb, serce, prostokąt
klej spożywczy do mas cukrowych
cukier puder do podsypania mas cukrowych
złoto w proszku do udekorowania dzbanka

Biszkopt genueński
Piekarnik podgrzać do 180°C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Roztopić masło. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Przesiać mąkę tortową i ziemniaczaną. Dodać roztopione masło i delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto przelać do formy i wyrównać. Piec przez około 30 minut.

Ciasta powinno być więcej, niż zmieści forma. To, co zostanie, wlać do dwóch silikonowych form w kształcie półkul. Piec w 180°C przez 30 minut.

Biszkopt z orzechów laskowych
Piekarnik podgrzać do 180°C. Ubić dwa białka z cukrem. Oddzielnie ubić jajka i dodatkowe żółtka z cukrem i solą. Połączyć ze sobą i dodać mąkę z orzechów laskowych i mąkę pszenną. Gotową masę przelać do formy i wyrównać. Piec przez około 30 minut.

Krem z marakui
Żelatynę rozpuścić w wodzie. Pulpy połączyć z cukrem i jajkami, następnie podgrzać do 84°C. Dodać żelatynę i masło. Zblendować. Metalowy rant postawić na silikonowej macie, przelać masę i zamrozić.

Przygotować mango: pokroić je w kostkę.

Krem bawarski
Żelatynę rozpuścić w wodzie. Mleko kokosowe zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, zalać gorącym mlekiem kokosowym. Przelać na patelnię i podgrzać do 84°C. Dodać żelatynę i serek mascarpone. Ubić śmietankę i delikatnie połączyć obie masy.

Krem maślany
Masło utrzeć z cukrem do białości. Dodać sok z cytryny.

Krem z hibiskusem
Żelatynę rozpuścić w wodzie. Śmietankę i hibiskus zagotować, odstawić na 30 minut i dodać żelatynę. Przed przygotowaniem kremu pozbyć się kwiatów. Dodać cukier puder i ubić na sztywno.

Konfitura jeżynowa
Jeżyny podgrzać z cukrem na patelni. Przesiać przez sito.

Nasączenie
Wycisnąć sok z limonki. Wymieszać wszystkie składniki.

Polewa czekoladowa
Rozpuścić żelatynę w wodzie, pozostawić na 10 minut. Wodę zagotować z cukrem i śmietanką. Dodać żelatynę, zalać czekoladę. Schłodzić do 30°C.

Prosto z Hogwartu Marysi

Prosto z Hogwartu Marysi

Tort dyniowy

Biszkopt
500 g dyni hokkaido
600 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
6 jajek
400 g drobnego cukru do wypieków
skórka starta z 2 pomarańczy
460 ml oleju rzepakowego
400 g posiekanego ananasa z puszki
200 g orzechów włoskich

Krem
360 g masła w temperaturze pokojowej
3 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1,08 kg serka śmietankowego
2¼ szklanki wiórków kokosowych

Poncz
2 cytryny
50 ml likieru z gorzkich pomarańczy
4 łyżki cukru pudru

Biszkopt
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Dynię obrać, wydrążyć i zetrzeć na średnich oczkach. Do naczynia przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. W drugim (większym) naczyniu lekko roztrzepać jajka rózgą. Dodać cukier, skórkę z pomarańczy i olej, a następnie wymieszać do połączenia. Wrzucić pokrojony ananas, posiekane orzechy, startą dynię i ponownie zamieszać. Wsypać suche składniki i wyrabiać ciasto do połączenia.

Ciasto przelać do wyłożonych papierem do pieczenia form o średnicy 23 cm i 14 cm, wyrównać. Piec w temperaturze 165°C przez około 50-60 minut (do suchego patyczka). Wyjąć, wystudzić. Po wystudzeniu oba biszkopty przekroić na trzy blaty.

Krem
W misie miksera umieścić masło i cukier puder. Utrzeć do otrzymania puszystej, jasnej masy. Dodać ekstrakt z wanilii i utrzeć. Stopniowo dodawać serek śmietankowy, po każdej porcji dobrze mieszając. Na sam koniec dosypać wiórki kokosowe i zmiksować.

Poncz
Składniki na poncz połączyć.

Biszkopty nasączyć i przełożyć kremem. Posmarować nim z wierzchu oba piętra. Oba obłożyć bordowym lukrem, mniejszy ozdobić paskami z żółtego lukru.

Tort cytrynowy

Biszkopt
5 jajek
szczypta soli
¾ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
1 cytryna
barwniki w żelu: bordowy, żółty

Krem cytrynowy
5 białek
300 g drobnego cukru do wypieków
szczypta soli
400 g miękkiego masła
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 cytryny

Poncz
2 cytryny
50 ml białego rumu
4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

lukier plastyczny: bordowy, żółty, kremowy
szklanka skrobi ziemniaczanej do podsypania lukru
brązowy barwnik w proszku do wycieniowania środkowego piętra
czarny pisak (jadalny)
złota farba (jadalna) do wykonania napisu

Biszkopt
Białka zmiksować ze szczyptą soli, następnie dodawać stopniowo żółtka, obie mąki, cukier i skórkę z cytryny. Ciasto podzielić na pół, a następnie ufarbować na bordowo i żółto. Oba biszkopty piec w 165°C przez 45 minut. Każdy blat podzielić na dwie części i przy składaniu używać przemiennie.

Krem cytrynowy
Białka i cukier podgrzać na parze do 60°C, ubić ze szczyptą soli, aż białka osiągną temperaturę pokojową, dodać stopniowo miękkie masło, ekstrakt z wanilii i cytrynę.

Poncz
Składniki na poncz wymieszać.

Biszkopt nasączyć i przełożyć kremem cytrynowym. Posmarować nim także z wierzchu, następnie piętro obłożyć kremowym lukrem. Brązowym barwnikiem wycieniować, tworząc efekt postarzenia.

Złożenie
Ułożyć po kolei wszystkie piętra: bordowe, kremowe i w paski. Tort ozdobić napisem i figurkami.

Bajkowy tort Julii

Bajkowy tort Julii

Biszkopt
160 g wiórków kokosowych
320 g mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
12 jajek
340 g cukru pudru

Masa mango
300 g miąższu z mango
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka wody
50 g białej czekolady
100 ml śmietany kremówki (36%)
250 g serka mascarpone

Nasączka
350 ml mleczka kokosowego
100 ml wody
100 ml likieru kokosowego
2 łyżki soku z cytryny

Krem kokosowy
700 g serka mascarpone
600 ml śmietanki 36%
200 g cukru pudru
10 g aromatu kokosowego
400 g wiórków kokosowych

Masa maślana
5 kostek masła
400 g cukru pudru
300 g wiórków kokosowych
5 g aromatu kokosowego

Beziki
4 jaja
200 g cukru pudru
żółty barwnik w żelu
pomarańczowy barwnik w żelu
czerwony barwnik w żelu

Ozdoby
4 tabliczki białej czekolady
pomarańczowy barwnik w żelu
200 g cukru

Montaż
żółty barwnik w żelu
pomarańczowy barwnik w żelu
czerwony barwnik w żelu

Biszkopt
Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę z połową cukru pudru, drugą połowę utrzeć z żółtkami. Delikatnie połączyć. Wiórki kokosowe wymieszać z mąką i w trzech partiach dodać do piany z jajek, mieszać drewnianą łyżką (nie używać do tego miksera). Ciasto przełożyć do dwóch tortownic o tej samej średnicy. Piec w temperaturze 180°C przez 40 minut. Biszkopty ostrożnie wyjąć i przekroić na trzy części.

Masa mango
Mango zblendować, dodać sok z cytryny. Podgrzać. Mąkę zmieszać z wodą i dodać do masy. Białą czekoladę posiekać, wsypać do reszty składników. Śmietanę i serek mascarpone ubić. Wszystkie składniki połączyć.

Nasączka
Wszystkie składniki połączyć.

Krem kokosowy
Serek mascarpone i śmietankę ubić. Dodać cukier puder, aromat i wiórki kokosowe.

Masa maślana
Masło ubić z cukrem pudrem. Dodać wiórki kokosowe i aromat.

Beziki
Białka ubić z cukrem pudrem. Na rękaw wyłożyć barwniki i przełożyć do niego masę. Przygotować lizaki. Piec w 130°C przez trzy minuty, następnie zmniejszyć temperaturę do 100°C i suszyć przez dwie godziny.

Ozdoby
Białą czekoladę rozpuścić i dodać pomarańczowy barwnik. Z cukru zrobić karmel, zabarwić pomarańczowym barwnikiem i wylać na papier do pieczenia.

Montaż
Krem maślany podzielić na cztery części (trzy mniejsze i jedną większą). Trzy mniejsze części zabarwić na żółto, pomarańczowo i czerwono. Nasączone blaty biszkoptu przełożyć kremem i masą mango. Całość posmarować niezabarwionym kremem maślanym, następnie w niektórych miejscach dodać kolorowy. Rozsmarować tak, aby powstało cieniowanie. Zrobić zacieki z czekolady, wbić bezowe lizaki i karmelową ściankę.

Podróż przez tradycję Julii

Podróż przez tradycję Julii

Ciasto 

2½ szklanki mąki 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
duża szczypta soli 
15 dag żółtego sera 
5 dag szynki 
2 duże (pokrojone w kostkę) cebule 
1 łyżka oliwy 
5 dag boczku 
2 jaja 
1 szklanka mleka 
½ kostki masła 
2 łyżki czubrycy 

Sałatka 
1 sałata lodowa 
1 opakowanie pomidorków koktajlowych 
1 słoik suszonych pomidorów w oleju 
1 opakowanie mozzarelli 
1 opakowanie sera feta 
1 awokado 
nasiona słonecznika do smaku 
oliwa z oliwek do smaku 
1 łyżeczka ostrej papryki 
zioła prowansalskie do smaku 
sól do smaku 
pieprz do smaku 
chili do smaku 
świeża bazylia do smaku 
  
Pieczone jajko 
2 jaja 

Pasta z awokado 
3 awokado 
sok z jednej cytryny 
pieprz do smaku 
oliwa z oliwek do smaku 

Podanie 
5 pomarańczy 
świeża bazylia do dekoracji 

Ciasto 
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Ser i szynkę pokroić w kostkę. Cebule zeszklić na oliwie. Boczek pokroić w kosteczkę i zrumienić na patelni. Ser, szynkę, cebulę i boczek wymieszać razem. Jajka roztrzepać z mlekiem. Masło roztopić, dodać do mleka i wymieszać. Wszystkie przygotowane składniki połączyć. Ciasto wyłożyć do formy, posypać czubrycą. Piec przez 20 minut w 210°C. 

Sałatka 
Z sałaty, pomidorków koktajlowych, pomidorów suszonych, serów, awokado oraz nasion słonecznika przygotować sałatkę. Polać oliwą z oliwek i posypać ziołami. Udekorować świeżą bazylią. 

Pieczone jajko 
Białko oddzielić od żółtka i ubić. Na blaszce z białka ułożyć kształt chmurki i piec w 200°C przez trzy minuty. Po tym czasie wlać żółtko i piec przez kolejne trzy minuty. 

Pasta z awokado 
Awokado zgnieść widelcem. Dodać sok z cytryny, pieprz i oliwę z oliwek. 

Podanie 
Ciasto podać na desce. Na papier do pieczenia wyłożyć jajko. Sałatkę i pastę z awokado przełożyć do miseczek. Podać z wyciśniętym sokiem pomarańczowym. Całość ozdobić liśćmi bazylii.

Francuskie śniadanie Ani

Francuskie śniadanie Ani

Chleb tostowy 

40 g masła 
20 g drożdży 
1 łyżeczka cukru 
200 ml ciepłej wody 
50 ml mleka 
1 łyżeczka soli 
400 g mąki pszennej typu 650 
folia spożywcza do przykrycia ciasta 
masło do wysmarowania formy 
bułka tarta do posypania formy 
kostki lodu do wypełnienia żaroodpornego naczynia 
 
Beszamel 
35 g masła 
35 g mąki 
½ l mleka 
sól 
pieprz 
gałka muszkatołowa w całości 

English muffins 
7 g drożdży 
125 ml ciepłej wody 
125 ml mleka 
23 g masła 
1½ łyżki miodu 
2½ szklanki mąki 
½ łyżeczki soli 
kasza manna do oprószenia formy i ciasta 
300 g jagód 
100 g cukru 

Podanie 
masło klarowane do smażenia 
8 plasterków szynki gotowanej 
200 g sera gruyère 
200 g sera ementaler 
2 jaja 
2 opakowania serka śmietankowego 
1 opakowanie serka koziego do smarowania 
100 g suszonych fig 
200 g orzechów włoskich 
2 gruszki 
1 łyżka musztardy francuskiej 
2 łyżki octu balsamicznego 
2 łyżki oliwy z oliwek 
250 g kolorowych sałat, koniecznie z rukolą 
1½ łyżki musztardy 
6 pomarańczy 

Chleb tostowy 
Masło rozpuścić. Do miski wrzucić pokruszone drożdże, cukier, ciepłą wodę, mleko, ostudzone masło i sól, a następnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Formę do pieczenia posmarować masłem i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do formy i odstawić na kolejne 30 minut. Piekarnik nagrzać do 210°C. Na dno wstawić żaroodporne naczynie z lodem. Włożyć formę do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 200°C. Piec przez 30-35 minut. 

Beszamel 
Rozpuścić masło, oprószyć mąką i smażyć przez 2 minuty. Wlać mleko i mieszać trzepaczką do powstania gęstego sosu. Doprawić do smaku. 

English muffins 
Drożdże rozkruszyć z ciepłą wodą i odstawić na 10 minut. Podgrzać mleko, masło i miód do czasu rozpuszczenia masła. Wystudzić i połączyć z wodą i drożdżami. Do dużej miski wsypać półtorej szklanki mąki, dodać mleko z drożdżami i wymieszać. Dosypać szklankę mąki oraz sól. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wyrabiać przez trzy minuty, następnie pozostawić na pięć minut pod przykryciem. W międzyczasie wyłożyć blachę papierem do pieczenia i oprószamy kaszą manną. Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Za pomocą szklanki wyciąć kółka i położyć je na blaszce. Z wierzchu oprószyć kaszą manną. Nakryć blachę suchą, cienką ścierką bawełnianą i pozostawić w ciepłym miejscu na około 45 min. Nastawić piekarnik na 220°C. Na suchej patelni smażyć bułeczki po trzy minuty z każdej strony, następnie włożyć je do piekarnika na trzy minuty. Z jagód i cukru przygotować konfiturę. 

Podanie 
Z chleba tostowego przygotować tosty. Krótko podsmażyć je na patelni. Posmarować beszamelem, nałożyć szynkę i ser. Na dwa tosty położyć jajko sadzone. Muffiny przekroić, część przygotować z serem i konfiturą, a pozostałe z serem kozim, pokrojonymi gruszkami, figami i orzechami. Z musztardy, octu i oliwy z oliwek przygotować dressing do sałaty. Wycisnąć sok z pomarańczy.

Domowe śniadanie Julci

Domowe śniadanie Julci

Drożdżówki z serem 

340 g mąki pszennej 
25 g świeżych drożdży 
saszetka cukru waniliowego 
½ szklanki mleka 
szczypta soli 
4 łyżki oleju 
2 żółtka (białek nie wyrzucać, będą potrzebne do posmarowania bułeczek) 
olej do wysmarowania miski 
250 g twarogu półtłustego 
1 jajko 
2 łyżki waniliowego proszku budyniowego 
saszetka cukru waniliowego 
2 łyżki cukru 
mąka do podsypania blatu 
½ szklanki cukru pudru 
sok z cytryny 
kandyzowana skórka pomarańczy do posypania drożdżówek 

Ciastka FIT 
2 szklanki płatków owsianych (280 g) 
1 szklanka łuskanego słonecznika (180 g) 
pół szklanki mąki owsianej 
2 średnie jajka 
½ kostki masła w temperaturze pokojowej (100 g) 
3 łyżki cukru lub miodu 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
miska z wodą do moczenia dłoni 

Sałatka 
2 grejpfruty 
2 pomarańcze 
1 cytryna
250 g borówek amerykańskich 
1 łyżeczka świeżego imbiru 
kilka listków natki pietruszki 
10 orzechów laskowych 
3 łyżeczki miodu 
1 łyżka oliwy z oliwek 
mielone chili do smaku 
liście pietruszki do dekoracji 

Sok 
4 pomarańcze 
1 grejpfrut 
1 cytryna 
1 limonka 
kilka listków mięty 
 
Montaż 
mały słoiczek konfitury malinowej 
 
Drożdżówki z serem Mąkę przesiać do miski. Do małej miseczki wkruszyć drożdże i wsypać cukier waniliowy, a następnie zalać połową mleka i dodać 3 łyżki mąki z drugiej miski. Całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10-15 minut. Do pozostałej mąki dodać szczyptę soli, wlać resztę ciepłego mleka, olej, wrzucić żółtka oraz wlać wyrośnięty zaczyn. Wszystko ręcznie zagnieść. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od misy. Wyjąć ciasto, miskę posmarować olejem, następnie włożyć wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto rośnie, przygotować masę serową. Do miseczki wrzucić: ser biały, jajko, proszek budyniowy, cukier waniliowy, cukier. Wszystko zblendować. Po wyrośnięciu ciasto walnąć pięścią i wyjąć na delikatnie podsypany mąką blat. Rozwałkować na prostokąt wielkości około 30 na 55 cm i rozsmarować na środku ciasta masę serową. Następnie złożyć dłuższy bok do środka, nałożyć na masę serową i przykryć pozostałą 1/3 ciasta. Pokroić w poprzek na 10 pasków. Każdy pasek skręcić w połowie długości, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i każdą smarować białkiem za pomocą pędzelka. Tak przygotowane drożdżówki odstawić do napuszenia na kilka minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 20-25 minut do uzyskania odpowiedniego koloru. Lekko przestudzone polukrować: cukier puder przesiać przez sitko i stopniowo wlać sok z cytryny, ucierając do uzyskania odpowiedniej, gęstej konsystencji. Posypać kandyzowaną skórką pomarańczy.

Światowe śniadanie Julki

Światowe śniadanie Julki

Chaczapuri adżarskie 

62 g ciepłej wody 
1/2 łyżeczki cukru (3 g) 
10 g suchych drożdży 
 500 g mąki pszennej 
1/2 łyżeczki soli (4 g) 
1 jajko 
245 g maślanki (temperatura pokojowa) 
1 łyżka roztopionego masła 
mąka (do posypania) 
oliwa (do maczania) 
200 g sera mozzarella 
125 g sera feta 
pieprz 
1 żółtko 
1 łyżeczka roztopionego masła 

Pancake’i 
400 g mąki pszennej 
łyżeczka soli 
2 łyżki cukru 
7 łyżeczek proszku do pieczenia 
600 ml mleka 3,2% 
2 jaja 
6 łyżek rozpuszczonego masła 
140 g borówek amerykańskich 

Holenderskie tulipany 
3 pomidory śliwkowe 
500 g sera białego półtłustego 
4 łyżki śmietany 
sól 
pieprz  
zioła prowansalskie 
suszona ostra papryka 
świeża bazylia 
szczypior 
czarne oliwki 

Sałatka (do scones) 
2 ogórki 
opakowanie pomidorków koktajlowych 
miks sałat 
2 łyżki miodu 
łyżka oliwy z oliwek 
łyżka musztardy 
sól 
pieprz 
dowolne przyprawy 

Scones 
2 jaja mleko (do uzyskania 250 ml płynu) 
100 g zimnego masła 
400 g mąki pszennej 
3 łyżeczki proszku do pieczenia 
pół łyżeczki soli 
100 g grubo startego sera cheddar 
mąka do uzyskania prawidłowej konsystencji

Spektakularne śniadanie Kuby

Spektakularne śniadanie Kuby

Pączki z piekarnika 

2 szklanki mąki 
1/3 szklanki cukru 
30 g drożdży 
1/3 szklanki mleka 
starta skórka z pomarańczy 
1 łyżka masła 
2 jaja 
powidła śliwkowe do smaku 
kilka łyżek kakao do smaku 
100 g cukru pudru 
 
Koszyczki owsiane 
3 banany 
100 g miodu płynnego 
aromat migdałowy 
125 g płatków owsianych 
1 łyżka cynamonu 
szczypta soli 
gęsty jogurt naturalny 
jogurt o smaku biszkoptowym 
owoce: maliny, borówki amerykańskie, ziarna granatu, brzoskwinie, pomarańcze (według uznania) 
listki mięty do dekoracji 
  
Mojito bezalkoholowe 
1 limonka 
7-8 listków mięty 
½ szklanki wody gazowanej 
łyżka cukru trzcinowego 
kostki lodu 
  
Pączki z piekarnika 
Włączyć piekarnik z termoobiegiem na 175°C. Mąkę wymieszać z cukrem (zostawić łyżkę cukru do drożdży) i zrobić dołek. Do dołka pokruszyć drożdże, posypać cukrem i zalać połową podgrzanego mleka. Zostawić na 10-15 minut. Do mąki zetrzeć na tarce skórkę pomarańczową. Rozpuścić masło, wystudzić. Do miseczki wbić jajko i żółtko, roztrzepać. Połączyć jajka z masłem, wlać do miski z mąką i wyrobić ciasto. Jeżeli istnieje potrzeba, dolać mleko. Odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. Gdy ciasto podwoi objętość, wyjąć je na stolnicę, podzielić na trzy części, formować wałeczki i ciąć na grube plastry. Ulepić bułeczki i włożyć do środka powidła wymieszane z kakao. Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na około 20 minut. Piec 25 minut. Gotowe pączki posypać cukrem pudrem. 

Koszyczki owsiane 
Banany rozgnieść widelcem w miseczce, dolać miód i kilka kropli aromatu migdałowego. Do drugiej miski wsypać płatki owsiane, cynamon oraz szczyptę soli. Wymieszać suche składniki i połączyć z bananami. Brytfankę wyłożoną silikonowymi foremkami napełnić masą, formować koszyczki. Piec 10-15 minut w 175°C z termoobiegiem. Odstawić do ostygnięcia. Koszyczki napełnić jogurtem naturalnym lub biszkoptowym, włożyć owoce, ozdobić listkami mięty. Wstawić do lodówki.

Mojito bezalkoholowe (1 porcja) 
Pół limonki pokroić w cienkie plastry. Z drugiej połowy wycisnąć sok. Listki mięty porwać na kawałki. Do szklanki wrzucić limonkę i miętę, wlać wodę gazowaną. Wsypać cukier i wymieszać. Przed podaniem szklankę wypełnić skruszonym lodem.

Na dobry początek dnia Piotra

Na dobry początek dnia Piotra

Tartaletki 

125 g mąki 
szczypta proszku do pieczenia 
75 g masła 
1 żółtko 

Salsa do tartaletek 
1 awokado hasso 
sok z limonki 
1 duży pomidor malinowy 
sól i pieprz do smaku 
1 jajko 

Owsianka owocowa „Niebieski błękit” 
½ płatków owsianych 
⅓ szklanki waniliowego mleka sojowego 
niebieska spirulina według uznania 
250 g malin 
2 banany 
250 g borówek 
opakowanie wiórków kokosowych 
syrop z agawy (tyle, aby uzyskać masło z wiórków) 
250 g jeżyn 
opakowanie migdałów bez skórki 
300 g winogrona 
1 mango 
arbuz do wycięcia serduszka 

Napój 
3 plastry ananasa o grubości 2 cm 
⅓ szklanki wody 
1 mango 
1 łyżeczka soku z cytryny 
arbuz do wycięcia serduszka 
 
Jagodzianki (8 sztuk) 
25 g świeżych drożdży 
60 ml ciepłego mleka 
1 łyżeczka cukru 
2 łyżeczki mąki 
1 jajko 
3 żółtka 
50 g drobnego cukru 
250 g mąki 
70 ml ciepłego mleka 
50 g masła 
mąka do podsypania stolnicy 
24 łyżeczki jagód 
żółtko 
2 łyżeczki mleka 
cukier puder 
½ białka jajka 
 ½ szklanki cukru pudru 
 
Tartaletki