Bake Off - Ale ciacho!

przepisy

Czerwona biedronka na zielonej górce Maćka

Czerwona biedronka na zielonej górce Maćka

Składniki:
4 jajka
szczypta soli
200 g cukru
190 g mąki
masło do posmarowania formy
bułka tarta do oprószenia formy
szklanka wrzącej wody
1 opakowanie truskawkowej galaretki
1 l gęstego soku z banana i kiwi
3 budynie śmietankowe lub waniliowe
czekoladowe motylki
1 opakowanie cukru waniliowego

Biszkopt:

Jajka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę (osobno białka, potem żółtka). Powoli dodawać cukier, a kiedy się rozpuści, wsypać przesianą mąkę. Formę posmarować masłem i delikatnie oprószyć bułką tartą. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 25-30 minut do tzw. suchego patyczka.

Galaretka:

Zagotować wodę. W szklance gorącej wody rozpuścić galaretkę. Kiedy ostygnie, wlać do foremki w kształcie biedronki i włożyć do lodówki. Po zastygnięciu wyjąć z formy.

Krem:

W 500 ml soku rozpuścić trzy budynie śmietankowe. Resztę soku zagotować, dodać budyniową mieszankę i energicznie mieszać do zgęstnienia. Odstawić do wystudzenia.

Montaż:
Biszkopt przekroić na pół, do środka wlać krem. Górę i boki także udekorować kremem. Włożyć do lodówki. Na górze położyć zastygniętą galaretkę w kształcie biedronki. Udekorować czekoladowymi motylkami.

Inwazja Prosiaczków na błotne spa Piotrka

Inwazja Prosiaczków na błotne spa Piotrka

Składniki:
300 g czekolady gorzkiej
300 g czekolady deserowej
200 ml śmietanki 18%
100 g kakao
4 jaja
150 g cukru
2 łyżki mąki tortowej
szczypta soli himalajskiej
masło do wysmarowania papieru do pieczenia
250 g lukru plastycznego różowego
250 g lukru plastycznego czarnego
1 opakowanie kakaowych kruchych ciastek

Ciasto:
Tabliczkę czekolady gorzkiej i deserowej rozpuścić ze śmietaną w garnku w kąpieli wodnej, a następnie dodać dwie łyżki kakao. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo rozpuszczoną czekoladę oraz przesianą mąkę, nie przestając mieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać po łyżce do masy i delikatnie mieszać. Okrągłą formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia wysmarowanym masłem. Przelać ciasto do foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika na termoobieg 180°C i piec 35 minut. Po około 25 minutach sprawdzić patyczkiem, czy ciasto nie wypiekło się szybciej.

Masa błotna Spa dla prosiaczków:
Roztopić dwie tabliczki czekolady deserowej i dwie czekolady gorzkiej w kąpieli wodnej. Wylać na upieczone ciasto.

Prosiaczki:
Z masy lukrowej uformować części prosiaczków. Gotowe prosiaczki wyłożyć na górę ciasta. Kruche ciastka kakaowe zblendować, pokruszyć i posypać nimi całość.

Jeżyk Julci

Jeżyk Julci

Biszkopt
10 jajek
200 g cukru
300 g mąki pszennej
szczypta soli

Krem

100 g czekolady ciemnej min. 64%
250 g serka mascarpone
350 ml zimnej śmietanki 30% lub 36%
½ szklanki cukru pudru
dżem wiśniowy
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Nasączenie

sok z 1 pomarańczy z przegotowaną wodą

Dodatkowe składniki na ganache

200 g ciemnej czekolady
200 g mlecznej czekolady
250 g śmietanki 30%
80 g masła

Dekoracja
1 opakowanie migdałów w słupkach
6 kolorów masy cukrowej: biała, żółta, pomarańczowa, zielona, brązowa, czerwona
40 g pianek
20-40 g ryżu preparowanego
kilka drażetek
1 szklanka cukru pudru


Przygotowanie biszkoptu
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, żółtka i przesianą mąkę. Doprawić solą. Składniki delikatnie wymieszać łyżką. Piec 45 minut w temperaturze 175°C.

Krem
Czekoladę połamać na kosteczki, roztopić w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą (nie gorącą!) połączyć z serkiem mascarpone za pomocą łyżki. Zimną śmietankę razem z cukrem pudrem ubić na bardzo sztywną pianę, wymieszać delikatnie szpatułką i wstawić do lodówki.

Montaż

Biszkopt pokroić na trzy blaty. Wykroić kształt jeża. Odkrojone kawałki ułożyć jako kolejne warstwy, tak aby uzyskać zaokrąglenie. Przód ściąć nożem, by stworzyć nosek jeża. Każdą warstwę biszkoptu nasączyć sokiem z pomarańczy. Na każdej ułożyć cienką warstwę dżemu wiśniowego oraz krem. Obłożyć całego jeżyka i wyrównać warstwą kremu czekoladowego.

Jeżyk Marysi

Jeżyk Marysi

Biszkopt:
5 jajek
¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
¾ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki skrobi ziemniaczanej
3 łyżki kakao

Poncz:
1 szklanka przegotowanej wody
1 cytryna
2-3 łyżki cukru

Przełożenie tortu:
½ litra śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
250 g serka mascarpone
1 cytryna
½ kg malin lub konfitury malinowej

Dekoracja:
400 g lukru plastycznego
barwniki: czarny, różowy lub czerwony
2 puszki kajmaku (ok. 960 g)
400 g gorzkiej czekolady

Biszkopt:
Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier i dodawać po jednym żółtku. Małymi porcjami przesypać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Zamieszać i dodać kakao. Całość przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 165C.

Poncz:
Wymieszać do połączenia składników.

Przełożenie tortu:
Ubić śmietanę z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone oraz łyżkę soku z cytryny i startą skórkę.
Biszkopt pokroić na 3 krążki i przystąpić do składania tortu. Ułożyć spód tortu, nasączyć ponczem, wyłożyć 1/3 białego kremu, ułożyć na nim maliny i przykryć kolejnym blatem. Po ułożeniu ostatniej warstwy tort posmarować pozostałym kremem.

Dekoracja:
Na wierzch tortu ułożyć dekoracje z lukru plastycznego, barwiąc go kolorami: różowy lub czerwony do rumieńców, uszek i łapek, czarny do oczu i pyszczka. Z masy kajmakowej i roztopionej w kąpieli wodnej czekolady przygotować krem. Przełożyć go do rękawa cukierniczego i za pomocą tylki wyszprycować na torcie kolce.

Koci piknik Julki

Koci piknik Julki

Babeczki czekoladowe
125 g masła
60 g gorzkiej czekolady (posiekanej lub cukierniczej)
70 g kakao
2 jaja
180 g jasnego cukru trzcinowego
2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
115 g mąki pszennej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
125 g śmietany 18%
Masło rozpuścić, do gorącego tłuszczu dodać czekoladę. Zostawić na pół minuty, aby się rozpuściła, następnie wymieszać rózgą, nie zostawiając grudek. Dodać przesiane kakao i roztrzepać na gładką masę. Odstawić do lekkiego przestygnięcia (aby zbytnio nie zgęstniała). Jaja ubić z cukrem, a następnie wlać czekoladę, dalej ubijając. Dodać ekstrakt waniliowy. Wymieszać proszek do pieczenia z mąką, przesiać. Miksując, dodawać na zmianę śmietanę i sypkie składniki. Ciasto wykładać do papierowych foremek ułożonych w metalowej blaszce na muffiny. Piec przez 20-30 minut w temperaturze 170°C.

Kruche ciastka maślane
100 g masła
100 g śmietanki 36%
szczypta soli
250 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
Wszystkie składniki zmiksować w malakserze, aż będą tworzyły gładką kulę o konsystencji marcepanu. Przełożyć na folię spożywczą i wsadzić do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką na grubość  3-4 mm. Wykroić ciasteczka w kształcie kota. Piec przez około 10 minut w temperaturze 180°C (do lekkiego zarumienienia brzegów).

Krem orzechowy
100 g mleka 3,2%
100 g mielonych orzechów włoskich
100 g masła
70 g cukru pudru
0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Mleko z orzechami zagotować, następnie ostudzić. Masło zmiksować z pudrem, dodać ekstrakt z wanilii. Miksując, dodawać po łyżce masy orzechowej. Włożyć do lodówki na 10 minut.

Krem cytrynowy
250 g dobrze schłodzonej śmietanki 36%
zielony barwnik spożywczy w żelu
250 g serka mascarpone
150 g cukru pudru
3-4 cytryny (zależy od wielkości)
Śmietankę ubić na sztywno i dodać barwnik (uważać, aby nie przebić śmietany). Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i sokiem z cytryn. Dodać ubitą śmietankę i miksować, aż masa zrobi się sztywna. Przed nakładaniem schłodzić w lodówce.

Krem kawowy
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka wody
250 g dobrze schłodzonej śmietanki 36%
czarny barwnik spożywczy w żelu
250 g serka mascarpone
70 g cukru pudru
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać barwnik. Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i kawą. Dodać ubitą śmietanę i miksować, aż masa zrobi się sztywna. Chłodzić przez około 10 minut.

Konfitura truskawkowa
1 kg truskawek
100 g cukru kryształ
sok z połowy cytryny
środek żelujący do konfitur (użyć zgodnie z zaleceniami producenta)
Truskawki włożyć do garnka, posypać cukrem i polać sokiem z cytryny. Zgnieść i dodać środek żelujący. Gotować na małym ogniu do uzyskania właściwej konsystencji (ok. 50 min), ostudzić.

Montaż
Z babeczek ściąć góry. Wyciąć w środku dziurę o średnicy ok. 2 cm. Sześć babeczek nadziać kremem orzechowym, a sześć konfiturą. Na babeczki z kremem wycisnąć masę cytrynową, a na te z konfiturą masę kawową. Na wierzchu każdej babeczki ułożyć ciastko w kształcie kota.  

Króliczy raj Gabi

Króliczy raj Gabi

Ciasto
4 jaja
1,5 szklanki cukru
2 szklanki drobno startej marchewki
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżeczki cynamonu

Stopniowo ubijając jaja z cukrem, dodawać marchewkę, następnie olej. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Połączyć mokre składniki z suchymi i wymieszać. Piec 40 minut w temperaturze 180°C.

Polewa

10 dkg serka topionego śmietankowego
10 dkg margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego

W garnku rozpuścić margarynę, dodać śmietankowy serek topiony. Mieszać w garnku, dopóki składniki nie staną się płynne. Dodać cukier puder oraz cukier waniliowy. Zostawić do ostudzenia, następnie pokryć polewą ciasto.

Dekoracja
pomarańczowa masa marcepanowa do pokrycia ciasta
natka marchewki
biała plastyczna masa lukrowa (do zrobienia trzech królików)

Na przestudzone ciasto nałożyć rozwałkowaną masę marcepanową. Ozdobić umytą natką marchewki. Z lukrowej masy plastycznej uformować trzy króliki.

Królik w Krainie Czarów Ani

Królik w Krainie Czarów Ani

Ciasto
290 ml oleju rzepakowego
200 g brązowego cukru
50 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
4 jaja
260 g mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
300 g startej marchwi
100 g mieszanki: żurawina, pestki słonecznika i dyni

Krem
10 g żelatyny (1 łyżka)
5 łyżek zimnej wody
200 g białej czekolady
660 ml śmietany kremówki

Wykończenie
500 g borówek
kolorowe masy cukrowe do dekoracji
konfitura pomarańczowa do przełożenia ciasta

Ciasto
Trzepaczką połączyć olej rzepakowy z brązowym cukrem, cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii do uzyskania jednolitej masy. Dodawać pojedynczo jaja. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Mieszać do połączenia składników. Dodać startą na grubych oczkach marchew, mieszankę żurawiny i bakalii. W celu usunięcia bąbelków powietrza uderzyć formą kilka razy o płaską powierzchnię. Piec w 170°C przez około 30 minut.

Krem
Rozpuścić żelatynę w pięciu łyżkach zimnej wody i odstawić do napęcznienia na 10 minut. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Ściągnąć garnek z ognia i dodać żelatynę. Ubić śmietanę kremówkę i dodać do niej ostudzoną czekoladę. Krem przełożyć do worka cukierniczego.

Wykończenie
Z jednego ciasta wykroić uszy i muchę królika. Drugie ciasto oraz przygotowane części przekroić na pół i przekładamy konfiturą pomarańczową, kremem i borówkami. Przykrywamy odpowiednimi częściami ciasta, formujemy kształt królika i dekorujemy masą cukierniczą.

Kundelek na trawie Julii

Kundelek na trawie Julii

Pieski z kruchego ciasta
30 g mąki
20 g masła
10 g cukru
1 jajko
1 tabliczka gorzkiej czekolady

Połączyć wszystkie składniki, włożyć do lodówki na 30 minut. Rozwałkować na grubość 1-1,5 cm i foremką wykroić pieski. Upiec na złoty kolor. Zostawić do ostygnięcia, następnie oblać rozpuszczoną czekoladą.

Krem
300 ml śmietanki 30%
2 opakowania dodatku do stabilizowania śmietany
500 g serka mascarpone
100 g cukru pudru

Ubić śmietankę, dodając preparat stabilizujący. Połączyć z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Odstawić do lodówki.

Ciasto
1 szklanka cukru
3 jaja
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki krupczatki
40 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
450 g rozdrobnionego, mrożonego szpinaku
woda do rozcieńczenia soku z cytryny
1 cytryna

1 granat

Trzy jaja ubić z cukrem na jasną masę. Dodać olej, mąkę, proszek do pieczenia i rozdrobniony szpinak. Wymieszać i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180°C przez godzinę. Po wyjęciu rozkroić i zostawić do ostygnięcia. Ciasto wydrążyć, nasączyć je wodą z sokiem z cytryny. Wyłożyć kremem. Posypać pestkami granatu, wbić psa z kruchego ciasta. Całość przełożyć na paterę.

Lisek w lesie Gosi

Lisek w lesie Gosi

Biszkopt:
6 jaj rozmiar L
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej

Krem mascarpone:
3 żółtka
6 łyżeczek cukru
500 g mascarpone
250 śmietanki 36%

Krem malinowy:
340 g serka mascarpone
200 ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
250 g malin
barwnik pomarańczowy (potrzebny przy montażu)
barwnik czarny (potrzebny przy montażu)

Nasączenie: herbata różana

Masa maślana:
250 g masła
250 g cukru pudru
2 łyżki mleka
zielony barwnik
1 łyżeczka pasty waniliowej

Dekoracja: kwiaty

Biszkopt:
Oddzielić białka i żółtka. Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec dodawać powoli pół szklanki cukru. Żółtka ubić z pozostałym cukrem na jasną, puszystą masę. Powoli połączyć białka i żółtka. Dodać przesianą mąkę. Wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piec w 170°C 40 minut.

Krem mascarpone:
W misce ubić na kogel-mogiel żółtka z cukrem. Dodać mascarpone i wymieszać mikserem. Śmietankę ubić na sztywno (śmietankę dodawać powoli!). Schłodzić.

Krem malinowy:
Ubić serek mascarpone z kremówką i cukrem pudrem. Dodać maliny. Zmiksować.

Masa maślana:
Masło z cukrem pudrem ubijać przez 10 minut. Dodać mleko, barwnik i pastę waniliową. Zmiksować.

Montaż:
Przekroić biszkopt na 3 warstwy. Położyć pierwszy blat, nasączyć go herbatą i nałożyć masę malinową. Przykryć drugim blatem, nasączyć i nałożyć masę mascarpone. Ułożyć trzeci blat, nasączyć. Masą mascarpone zrobić kształt pyszczka lisa. Zabarwić masę mascarpone na pomarańczowo i wyłożyć na pozostałe części tortu. Małą część masy zabarwić na czarno i namalować nosek, śpiące oczy i uszy. Całość schłodzić w lodówce. Masę maślaną wyszprycować wokół tortu, aby powstała trawa. Na trawie ułożyć kwiaty.

Myszki w serze Jakuba

Myszki w serze Jakuba

Bajaderki
100 ml mleka
1/2 kostki masła
1/3 szklanki cukru
2 czubate łyżki kakao
500 g ciastek: herbatników, biszkoptów, muffinek
200 g gęstego dżemu porzeczkowego
aromat migdałowy do smaku
200 g mielonych migdałów
200 g wiórków kokosowych
kilka suszonych moreli
kolorowe perełki dekoracyjne
płatki migdałów

Biszkopt
5 jaj
3/4 szklanki cukru
250 ml (szklanka) żółtego barwnika spożywczego
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Masa
200 ml śmietanki 30%
1 sucha czerwona galaretka
45 ml wrzątku
czerwony barwnik spożywczy

Bajaderki

Mleko, masło, cukier i kakao wymieszać, ugotować i ostudzić. Do masy dodać pokruszone ciastka, dżem i aromat migdałowy. Dosypać mielone migdały i wiórki kokosowe. Uformować myszki, z moreli wyciąć ogonki, a perełek oraz płatków migdałowych użyć do wykonania oczu oraz uszu. Włożyć do lodówki do schłodzenia.

Biszkopt
Ubić białka, dodać cukier (stopniowo, po łyżce), jedno żółtko i barwnik. Wsypać przesianą mąkę i wymieszać. Piec w temperaturze 160°C przez około 35 minut.

Masa
Ubić schłodzoną śmietanę. Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Gdy woda nadal jest lekko ciepła, wlać do śmietany. Dodać barwnik spożywczy.

Bake Off – Junior

Koci piknik Julki

Koci piknik Julki

Kundelek na trawie Julii

Kundelek na trawie Julii

Jeżyk Julci

Jeżyk Julci

POKAŻ WIĘCEJ

Bake Off – Ale ciacho!

Weselne przeboje Danusi

Weselne przeboje Danusi

Różany ogród Olgi

Różany ogród Olgi

Ozłocona dama Oli

Ozłocona dama Oli

POKAŻ WIĘCEJ