Bake Off - Ale ciacho!

przepisy

Apetyt na marchewkę Wojtka

Apetyt na marchewkę Wojtka

Ciasto
1 szklanka startej marchewki
½ szklanki cukru
2/3 szklanki mąki
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
szczypta soli
⅓ szklanki oleju
2 jajka
1 łyżka mleka

Krem
500 g serka mascarpone
krem orzechowo-czekoladowy

Dekoracja
masa cukrowa: czarna, biała, żółta, czerwona

Ciasto
Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach i zmieszać w jednej misce z suchymi składnikami. Dodać mokre składniki. Ciasto przełożyć do papilotek i piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Krem
Ubić serek mascarpone, dodać krem orzechowo-czekoladowy i zmiksować. Odstawić do lodówki.

Dekoracja
Przełożyć krem do rękawa cukierniczego i ozdobić nim wystudzone muffinki. Wykonać ozdoby z masy cukrowej i umieścić je na kremie.

Aromatyczny jabłecznik Piotrka

Aromatyczny jabłecznik Piotrka

250 g mąki
70 g cukru pudru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
160 g masła
4 jajka
szczypta soli
75 g cukru
1½ kg jabłek
3 łyżki cynamonu
3 łyżki cukru
20 g masła do podgrzania jabłek
lody waniliowe

Mąkę zmieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Mieszankę przesiać na blat i posiekać z masłem. Kiedy masło będzie drobniutkie, dodać żółtka, siekać jeszcze przez chwilę i zagnieść ciasto rękoma. Wstawić do zamrażalki na 20 minut.

¼ ciasta ponownie wsadzić do zamrażalnika, a resztę zetrzeć na tarce i wyłożyć nim spód foremki. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 15 minut. Gdy będzie miało złoty kolor, można je wyjąć.

Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i ubijać dalej.

Jabłka obrać i pokroić na małe plasterki, posypać cynamonem i cukrem. Następnie wrzucić z kawałkiem masła do garnka i czekać, aż smaki się połączą (około 15 minut). Gotowe jabłka wyłożyć na upieczony spód ciasta, na wierzch nałożyć ubitą pianę z białek. Wyjąć pozostałe ciasto z zamrażalnika, rozwałkować i pokroić na małe (1 cm) paski. Ułożyć plecionkę na górze ciasta.

Ciasto włożyć na 15 minut do piekarnika. Gdy będzie złociste, wyjąć je, ostudzić i posypać cukrem pudrem. Podać z gałką lodów.

Bajkowe trio Julci

Bajkowe trio Julci

Składniki:
250 g mąki
125 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
sól do smaku
1 łyżeczka cynamonu
4 marchewki
125 g margaryny
3 jaja

barwniki spożywcze żelowe: żółty, niebieski, zielony, czerwony, czarny (zamiennie węgiel kokosowy)

Krem
200 g śmietanki 36%
3 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka cukru waniliowego
250 g serka mascarpone
1 opakowanie wiórków kokosowych
masa cukrowa w kolorach: czarny, biały, brązowy, czerwony, zielony

Muffinki
W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Margarynę rozpuścić w rondelku. Jaja roztrzepać, wymieszać z ostudzoną margaryną i startą marchewką. Do sypkich składników dodać masę marchewkową i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do foremek muffinkowych (po 2 łyżki na sztukę). Piec 25 minut w 180°C.

Krem i dekoracje
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, doprawić esencją waniliową i cukrem waniliowym. Mieszać, aż śmietana zacznie gęstnieć, dodać mascarpone. Wstawić do lodówki do ostygnięcia. W międzyczasie z masy cukrowej przygotować elementy dekoracyjne do muffinek. Do woreczków wsypać wiórki kokosowe i do każdego dodać barwnik spożywczy (do uzyskania odpowiedniego koloru).

Montaż
Workiem cukierniczym z odpowiednimi końcówkami nałożyć masę śmietanową na muffinki, obsypać je wiórkami z barwnikiem w odpowiednim kolorze i dodać elementy z masy cukrowej.

Bajkowy tort Julii

Bajkowy tort Julii

Biszkopt
160 g wiórków kokosowych
320 g mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
12 jajek
340 g cukru pudru

Masa mango
300 g miąższu z mango
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka wody
50 g białej czekolady
100 ml śmietany kremówki (36%)
250 g serka mascarpone

Nasączka
350 ml mleczka kokosowego
100 ml wody
100 ml likieru kokosowego
2 łyżki soku z cytryny

Krem kokosowy
700 g serka mascarpone
600 ml śmietanki 36%
200 g cukru pudru
10 g aromatu kokosowego
400 g wiórków kokosowych

Masa maślana
5 kostek masła
400 g cukru pudru
300 g wiórków kokosowych
5 g aromatu kokosowego

Beziki
4 jaja
200 g cukru pudru
żółty barwnik w żelu
pomarańczowy barwnik w żelu
czerwony barwnik w żelu

Ozdoby
4 tabliczki białej czekolady
pomarańczowy barwnik w żelu
200 g cukru

Montaż
żółty barwnik w żelu
pomarańczowy barwnik w żelu
czerwony barwnik w żelu

Biszkopt
Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę z połową cukru pudru, drugą połowę utrzeć z żółtkami. Delikatnie połączyć. Wiórki kokosowe wymieszać z mąką i w trzech partiach dodać do piany z jajek, mieszać drewnianą łyżką (nie używać do tego miksera). Ciasto przełożyć do dwóch tortownic o tej samej średnicy. Piec w temperaturze 180°C przez 40 minut. Biszkopty ostrożnie wyjąć i przekroić na trzy części.

Masa mango
Mango zblendować, dodać sok z cytryny. Podgrzać. Mąkę zmieszać z wodą i dodać do masy. Białą czekoladę posiekać, wsypać do reszty składników. Śmietanę i serek mascarpone ubić. Wszystkie składniki połączyć.

Nasączka
Wszystkie składniki połączyć.

Krem kokosowy
Serek mascarpone i śmietankę ubić. Dodać cukier puder, aromat i wiórki kokosowe.

Masa maślana
Masło ubić z cukrem pudrem. Dodać wiórki kokosowe i aromat.

Beziki
Białka ubić z cukrem pudrem. Na rękaw wyłożyć barwniki i przełożyć do niego masę. Przygotować lizaki. Piec w 130°C przez trzy minuty, następnie zmniejszyć temperaturę do 100°C i suszyć przez dwie godziny.

Ozdoby
Białą czekoladę rozpuścić i dodać pomarańczowy barwnik. Z cukru zrobić karmel, zabarwić pomarańczowym barwnikiem i wylać na papier do pieczenia.

Montaż
Krem maślany podzielić na cztery części (trzy mniejsze i jedną większą). Trzy mniejsze części zabarwić na żółto, pomarańczowo i czerwono. Nasączone blaty biszkoptu przełożyć kremem i masą mango. Całość posmarować niezabarwionym kremem maślanym, następnie w niektórych miejscach dodać kolorowy. Rozsmarować tak, aby powstało cieniowanie. Zrobić zacieki z czekolady, wbić bezowe lizaki i karmelową ściankę.

Bukiet z muffinek Gabrysi

Bukiet z muffinek Gabrysi

Ciasto
1¾ szklanki mąki
¾ szklanki cukru brązowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki cynamonu
2 szklanki startej marchewki
1 duże jabłko
3 małe jajka
⅓ szklanki oleju rzepakowego
4 duże liście kapusty włoskiej

Krem
100 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka drobnego cukru waniliowego
500 g serka mascarpone
1 łyżka żelatyny
3 łyżki gorącej wody
barwniki spożywcze: zielony, żółty, czerwony, niebieski

Ciasto
W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Obrać marchew i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a obrane ze skórki jabłko na tarce o dużych oczkach. Jabłko i marchew połączyć z mokrymi składnikami. Zmiksować wszystko na niskich obrotach. Papilotkami do babeczek wyłożyć teflonową formę na muffinki, nałożyć ciasto. Piec w 180°C przez 25 minut.

Krem
Ubić dobrze schłodzoną śmietankę. Zmniejszyć obroty miksera i najpierw wmieszać cukier puder, następnie cukier waniliowy. Dodać mascarpone i najwolniejszymi obrotami miksera wmieszać ser w śmietanę. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić, dodać do masy. Krem podzielić na części i do każdej dodać barwnik. Pozostawić do schłodzenia, następnie ozdobić muffiny. Podawać na liściach kapusty włoskiej.

Cynamonowe rolki Marii

Cynamonowe rolki Marii

Składnik:
szklanka drobnego cukru do wypieków
3-4 łyżki mielonego cynamonu
100 g masła
600 g ciasta na pizzę
1 kg cukru cynamonowego
szklanka cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody
mięta (do dekoracji)

W miseczce zmieszać drobny cukier do wypieków oraz cynamon. Połowę masła rozpuścić w rondel-ku. Gotowe ciasto na pizzę podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt 25 cm na 40-45 cm i przy użyciu pędzelka posmarować wcześniej roztopionym masłem. Następnie obydwa blaty posypać cukrem cynamonowym. Zwinąć dwie rolki, zaczynając od dłuższego boku i pokroić je w krążki grubości około 1,5 cm. Wyłożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 190°C na 25-30 minut (do zarumienienia).

Podczas pieczenia ciasta przygotować polewę. W miseczce zmieszać cukier puder z pozostałym masłem, dodać gorącą wodę. Przelać do dzbanuszka lub od razu polać ciasto.

Pizzę udekorować miętą.

Czerwona biedronka na zielonej górce Maćka

Czerwona biedronka na zielonej górce Maćka

Składniki:
4 jajka
szczypta soli
200 g cukru
190 g mąki
masło do posmarowania formy
bułka tarta do oprószenia formy
szklanka wrzącej wody
1 opakowanie truskawkowej galaretki
1 l gęstego soku z banana i kiwi
3 budynie śmietankowe lub waniliowe
czekoladowe motylki
1 opakowanie cukru waniliowego

Biszkopt:

Jajka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę (osobno białka, potem żółtka). Powoli dodawać cukier, a kiedy się rozpuści, wsypać przesianą mąkę. Formę posmarować masłem i delikatnie oprószyć bułką tartą. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 25-30 minut do tzw. suchego patyczka.

Galaretka:

Zagotować wodę. W szklance gorącej wody rozpuścić galaretkę. Kiedy ostygnie, wlać do foremki w kształcie biedronki i włożyć do lodówki. Po zastygnięciu wyjąć z formy.

Krem:

W 500 ml soku rozpuścić trzy budynie śmietankowe. Resztę soku zagotować, dodać budyniową mieszankę i energicznie mieszać do zgęstnienia. Odstawić do wystudzenia.

Montaż:
Biszkopt przekroić na pół, do środka wlać krem. Górę i boki także udekorować kremem. Włożyć do lodówki. Na górze położyć zastygniętą galaretkę w kształcie biedronki. Udekorować czekoladowymi motylkami.

Dolce italiano Ani

Dolce italiano Ani

Crème pâtissière
250 ml mleka
1 laska wanilii
2 żółtka
40 g cukru
25 g mąki ziemniaczanej
250 g serka mascarpone

Słony karmel
4 łyżki cukru
1/3 szklanki wody
8 łyżek śmietany kremówki
2 łyżki masła
1/3 łyżeczki soli

Pizza
250 g malin
100 g obranych niesolonych pistacji
świeża bazylia
1 łyżka cukru
100 g czerwonych porzeczek

Crème pâtissière
Ugotować mleko z laską wanilii. Wyciągnąć laskę i przykryć pokrywką. Ubić 2 żółtka z cukrem na białą masę. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną. Połączyć wszystkie składniki. Podgrzać na średnim ogniu, cały czas mieszając, do zgęstnienia kremu. Przełożyć do miski i, by uniknąć kożucha, przykryć folią aluminiową tak, aby dotykała kremu. Kiedy krem ostygnie, dodać serek mascarpone.

Słony karmel
W garnku podgrzać cukier do zbrązowienia. Dodać wodę, cały czas mieszając. Następnie dodać podgrzaną śmietanę, masło i sól.

Pizza
Pizzę uformować i posmarować kremem. Nałożyć maliny i włożyć do piekarnika nagrzanego do 250°C na 12 minut. Pistacje posiekać i uprażyć na patelni, bazylię włożyć do gotującej się wody z łyżeczką cukru na minutę. Na pizzę położyć czerwone porzeczki, pistacje i bazylię. Polać karmelem. Karmel podawać również w sosjerce.

Domowa szarlotka Gosi

Domowa szarlotka Gosi

Jabłka
1,8 kg szarej renety
1 szklanka wody
1,5 łyżeczki cynamonu
4 łyżki cukru

Kruszonka
3 szklanki mąki
1 szklanka drobnego cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła 82%
3 żółtka

Sos angielski
250 ml mleka
150 ml śmietanki kremówki
1-2 laski wanilii
3 żółtka
5 łyżek cukru pudru

Jabłka
Jabłka obrać i odszypułkować. Gotować na średnim ogniu w dużym garnku. Dodać wodę. Wsypać cynamon i cukier. Wymieszać. Kruszonka Wszystkie składniki suche wymieszać. Dodać masło i żółtka. Zagniatać rękami.

Sos angielski
Mleko ze śmietanką podgrzać. Dodać do garnka ziarenka z laski wanilii. W misce utrzeć żółtka z cukrem pudrem. Gorącą śmietankę z mlekiem powoli wlewać do żółtek, cały czas mieszając. Przelać ponownie do garnka, podgrzać do 85°C, a następnie schłodzić.

Montaż
150 g orzechów włoskich Do formy wsypać połowę kruszonki, ugnieść ręką. Wsypać orzechy. Rozprowadzić jabłka. Posypać kruszonką. Wstawić do pieca rozgrzanego do 170°C na godzinę.

Domowe śniadanie Julci

Domowe śniadanie Julci

Drożdżówki z serem 

340 g mąki pszennej 
25 g świeżych drożdży 
saszetka cukru waniliowego 
½ szklanki mleka 
szczypta soli 
4 łyżki oleju 
2 żółtka (białek nie wyrzucać, będą potrzebne do posmarowania bułeczek) 
olej do wysmarowania miski 
250 g twarogu półtłustego 
1 jajko 
2 łyżki waniliowego proszku budyniowego 
saszetka cukru waniliowego 
2 łyżki cukru 
mąka do podsypania blatu 
½ szklanki cukru pudru 
sok z cytryny 
kandyzowana skórka pomarańczy do posypania drożdżówek 

Ciastka FIT 
2 szklanki płatków owsianych (280 g) 
1 szklanka łuskanego słonecznika (180 g) 
pół szklanki mąki owsianej 
2 średnie jajka 
½ kostki masła w temperaturze pokojowej (100 g) 
3 łyżki cukru lub miodu 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
miska z wodą do moczenia dłoni 

Sałatka 
2 grejpfruty 
2 pomarańcze 
1 cytryna
250 g borówek amerykańskich 
1 łyżeczka świeżego imbiru 
kilka listków natki pietruszki 
10 orzechów laskowych 
3 łyżeczki miodu 
1 łyżka oliwy z oliwek 
mielone chili do smaku 
liście pietruszki do dekoracji 

Sok 
4 pomarańcze 
1 grejpfrut 
1 cytryna 
1 limonka 
kilka listków mięty 
 
Montaż 
mały słoiczek konfitury malinowej 
 
Drożdżówki z serem Mąkę przesiać do miski. Do małej miseczki wkruszyć drożdże i wsypać cukier waniliowy, a następnie zalać połową mleka i dodać 3 łyżki mąki z drugiej miski. Całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10-15 minut. Do pozostałej mąki dodać szczyptę soli, wlać resztę ciepłego mleka, olej, wrzucić żółtka oraz wlać wyrośnięty zaczyn. Wszystko ręcznie zagnieść. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od misy. Wyjąć ciasto, miskę posmarować olejem, następnie włożyć wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto rośnie, przygotować masę serową. Do miseczki wrzucić: ser biały, jajko, proszek budyniowy, cukier waniliowy, cukier. Wszystko zblendować. Po wyrośnięciu ciasto walnąć pięścią i wyjąć na delikatnie podsypany mąką blat. Rozwałkować na prostokąt wielkości około 30 na 55 cm i rozsmarować na środku ciasta masę serową. Następnie złożyć dłuższy bok do środka, nałożyć na masę serową i przykryć pozostałą 1/3 ciasta. Pokroić w poprzek na 10 pasków. Każdy pasek skręcić w połowie długości, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i każdą smarować białkiem za pomocą pędzelka. Tak przygotowane drożdżówki odstawić do napuszenia na kilka minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 20-25 minut do uzyskania odpowiedniego koloru. Lekko przestudzone polukrować: cukier puder przesiać przez sitko i stopniowo wlać sok z cytryny, ucierając do uzyskania odpowiedniej, gęstej konsystencji. Posypać kandyzowaną skórką pomarańczy.

Bake Off – Junior

Kraina Olafa Gosi

Kraina Olafa Gosi

W krainie czarów Ani

W krainie czarów Ani

Prosto z Hogwartu Marysi

Prosto z Hogwartu Marysi

POKAŻ WIĘCEJ

Bake Off – Ale ciacho!

Weselne przeboje Danusi

Weselne przeboje Danusi

Różany ogród Olgi

Różany ogród Olgi

Ozłocona dama Oli

Ozłocona dama Oli

POKAŻ WIĘCEJ