Bake Off - Ale ciacho!

Bajkowe smakołyki Oli

Cytrynowe ciasteczka kruche:
75 g masła
1 jajko
¼ szklanki cukru pudru
1½ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 cytryna

Zetrzeć skórkę z cytryny. Wszystkie składniki na ciasteczka razem ze startą skórką połączyć i zagnieść. Odstawić do lodówki na około pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyciąć je dowolną foremką. Ciasteczka przełożyć na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 12 minut w 180℃.

Ciasteczka owsiano-czekoladowe:
75 g czekolady
110 g masła
1 jajko
100 g mąki pszennej
100 g płatków owsianych
15 g otrąb pszennych
15 g siemienia lnianego
4 łyżki rodzynek
4 łyżki suszonej żurawiny
35 g cukru
35 g cukru brązowego
2 łyżeczki kakao
1 łyżka cukru wanilinowego
¼ łyżeczki sody oczyszczonej

Czekoladę rozpuścić z masłem. Gdy powstała masa przestygnie, dodać jajko i dokładnie wymieszać. Pozostałe składniki połączyć, a następnie dodać masę czekoladową. Wszystko dokładnie wymieszać. Formować z ciasta dowolne kształty, a następnie układać je na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 20 minut w temperaturze 170℃.

Babeczki czekoladowe:
225 g mąki pszennej
25 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g pokrojonej czekolady mlecznej
100 g pokrojonej czekolady gorzkiej
150 g cukru brązowego
2 jajka
300 ml śmietany 18%
85 g rozpuszczonego masła

Krem:
100 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru

Wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu połączyć pozostałe składniki. Całość wymieszać i wyłożyć do papierowych foremek na babeczki (około ¾ wysokości). Piec w temperaturze 200℃ przez 20-25 minut z funkcją termoobiegu. Krem Serek mascarpone ubić z cukrem pudrem. Do powstałej masy powoli wlewać śmietankę, cały czas miksując. Przygotowany krem schłodzić w lodówce, a następnie przełożyć do rękawa cukierniczego i wyszprycować na babeczki.