Bake Off - Ale ciacho!

Owocowe orzeźwienie Olgi

Owocowe orzeźwienie Olgi

Naleśniki:

150 g mąki
4 jajka
1 łyżka masła
0,5 litra mleka
1 łyżka maku

Curd cytrynowy:
5 g żelatyny
20 ml zimnej wody
2 łyżeczki skórki z cytryny
125 ml soku z cytryny
220 g cukru pudru
3 jajka
4 żółtka
250 g masła

Krem biały:
100 g białej czekolady
200 g serka mascarpone
200 ml śmietany

Beziki:

1 białko szczypta soli
60 g cukru

Sok owocowy:
50 g malin
50 g jeżyn
50 g borówek
1 laska wanilii

Naleśniki
Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić dziurkę i dodać rozmieszane jajka, mleko i rozpuszczone masło, całość wymieszać, a następnie dodać mak. Ponownie wymieszać. Ciasto odstawić na około 30 minut. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni o średnicy 20 cm, wylewać około 60 ml ciasta na jeden naleśnik. Powinno wyjść około 15 naleśników.

Curd cytrynowy
Żelatynę namaczać przez około 3 minuty w zimnej wodzie. W niedużej misce w kąpieli wodnej (uwaga! miska nie może dotykać wody!) wymieszać jajka z żółtkami, skórką i sokiem z cytryny oraz cukrem puder. Wszystkie składniki mieszać przez około 10 minut. Gdy konsystencja będzie klejąca, stopniowo dodawać masło, dokładnie mieszając. Na koniec dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Masę wystudzić, przykryć i wstawić do lodówki na około 3 godziny lub na całą noc.

Krem biały

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ubić serek mascarpone z cukrem, a następnie dodać rozpuszczoną czekoladę. Całość dokładnie wymieszać.

Beziki

Ubić białka, następnie dodać szczyptę soli i cukier. Cały czas ubijać do rozpuszczenia cukru. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyszprycować na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 110℃ z funkcją termoobiegu przez 45 minut.

Sok owocowy

Owoce zagotować, dodać ziarna wanilii, a następnie przetrzeć przez sitko.

Naleśnik posmarować 60 ml curdu cytrynowego, następnie położyć naleśnik posmarowany białym kremem. Kolejność powtarzać do wykończenia składników. Na złożony tort wylać sok owocowy i udekorować bezikami oraz świeżymi owocami. Całość oprószyć delikatnie pokruszoną bezą.