Bake Off - Ale ciacho!

Orzech do zgryzienia Oli

Orzech do zgryzienia Oli

Naleśniki:
2 szklanki mąki pszennej (wrocławskiej)
4 jaja
2 szklanki mleka
6 łyżek masła
1 szklanka wody gazowanej
szczypta soli
laska wanilii

Ciasteczka orzechowe:
50 g masła
15 g brązowego cukru
50 g mąki graham
50 g orzechów włoskich
1 jajo

Krem serowy:
4 jaja
250 ml kwaśnej śmietany
1 litr mleka
350 g koziego twarogu
5 łyżek cukru pudru

Mus gruszkowy:
1 kg dojrzałych gruszek Konferencja
sok z cytryny
kilka łyżek miodu
garść listków świeżej mięty

Pasta z orzechów:
300 g orzechów włoskich

Naleśniki
W misce połączyć mąkę, jaja, mleko, roztopione masło oraz wodę gazowaną, doprawić szczyptą soli, a następnie dokładnie zmiksować. Laskę wanilii rozkroić i wyjąć nasiona, całość dodać do masy naleśnikowej i odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie wyjąć z masy laskę wanilii. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni (najlepiej naleśnikowej).

Ciasteczka orzechowe
Energicznie zagnieść masło z cukrem i mąką. Dodać posiekane orzechy włoskie (garstkę odłożyć do dekoracji). Ciasto uformować w rulon, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 30 minut. Po schłodzeniu pokroić ciasto na centymetrowe plastry, a następnie posmarować je roztrzepanym jajem i posypać orzechami włoskimi. Powstałe ciasteczka przełożyć na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180℃ przez 5-7 minut (na złoty kolor). Ostudzić na kratce.

Krem serowy
Jaja wymieszkać z kwaśną śmietaną, a następnie połączyć z wrzącym mlekiem. Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż wydzieli się serwatka. Durszlak wyłożyć gazą (ściereczką) i przelać przez niego ser. Serwatkę wylać. Lekko odciśnięty ser pozostawić w durszlaku do wystygnięcia. Ostudzony twaróg zblendować z twarogiem kozim oraz cukrem pudrem na gładką masę. Odłożyć do dekoracji 2-3 łyżki kremu.

Mus gruszkowy
Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Uprażyć na patelni z sokiem z cytryny i miodem. Owoce muszą być bardzo miękkie. Powstałą masę przestudzić, a następnie dodać miętę i zblendować na gładki mus.

Pasta z orzechów

Orzechy podprażyć w piekarniku (180℃), przestudzić i zblendować na pastę.

Naleśnik posmarować kremem serowym, przykryć kolejnym naleśnikiem i polać musem gruszkowym. Kolejną warstwę posmarować pastą z orzechów. Kolejność powtarzać do wyczerpania się składników. Ostatni naleśnik posmarować kremem. Udekorować ciasteczkami i orzechami.