Bake Off - Ale ciacho!

Tort bez mąki, śmietanki i masła – przepis techniczny jurorów

DACQUOISE
 

50g pestki dyni
100g mielone migdały
100g mielone orzechy laskowe
25g maizena
125g cukier puder A
200g białko
2g sól
175g cukier puder B

Metoda:
Uprażyć pestki i drobno posiekać. Połączyć z mielonymi orzechami, maizeną i cukrem A. Osobno ubić resztę surowców. Połączyć bezę z suchymi surowcami. Wyszprycować 4 dyski o średnicy 18-20cm, używając okrągłej tylki. Upiec w 200C do złotego koloru.


KONFITURA
300g morele bez pestek
5g oliwa z oliwek
tymianek świeży
70g puree morela
30g syrop glukozowy
sól
2g pektyna NH
50g cukier kryształ

Metoda:
Podsmażyć krótko pokrojone morele z oliwą i tymiankiem. Dodać zimne puree, syrop glukozowy i sól, podgrzać do 60C. Dodać pektynę wymieszaną z cukrem. Zagotować. Redukować do porządnej konsystencji.

KREM
400g mleko kokosowe niesłodzone
ekstrakt z wanilii
35g cukier kryształ
40g maizena
sól
60g woda
35g masło kakaowe
250g śmietana roślinna Decor Up (zimna)

Metoda:
Zagotować mleko kokosowe z ekstraktem. Osobno połączyć cukier z maizeną, solą i wodą. Połączyć oba miksy i doprowadzić do wrzenia. Dodać masło kakaowe. Schłodzić. Osobno ubić śmietanę roślinną i połączyć z zimnym budyniem.

MONTAŻ
Wyszprycować na 3 dyskach dacquoisa krem w okręgach, pozostawiając między nimi przerwy. Przerwy wypełnić konfiturą. Zmontować tort. Na szczycie udekorować tort morelami i kremem.