Bake Off - Ale ciacho!

Domowy jabłecznik Kasi

Budyń malinowy:
200 g mrożonych malin
300 ml mleka
1 laska wanilii
1 łyżka masła
2 żółtka
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Nadzienie jabłkowe:
1 kg jabłek Szara Reneta
sok z 1 cytryny
50 g cukru trzcinowego

Ciasto kruche:
3 szklanki mąki
½ szklanki cukru pudru
200 g zimnego masła
3 żółtka
1 jajko
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny

Dodatkowo:
50 g bułki tartej
100 g świeżych malin
½ szklanki cukru pudru

Budyń malinowy:
Maliny zagotować, a następnie przetrzeć przez sito. Odstawić do ostudzenia. Podgrzać mleko z wanilią i masłem. Żółtka ubić z cukrem, aż masa będzie miała biały kolor. Połowę gorącego mleka z wanilią i masłem wlać do żółtek i zmiksować. Następnie wsypać przesianą mąkę i skrobię ziemniaczaną. Powstałą masę wlać do pozostałego gorącego mleka i szybko zamieszać. Zdjąć z palnika, a następnie dodać przetarte maliny.

Nadzienie jabłkowe:
Jabłka obrać ze skórki i wydrążyć środki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Smażyć przez 10 minut na patelni, na końcu dodać sok z cytryny i cukier trzcinowy.

Ciasto kruche:
Wszystkie składniki połączyć i zagnieść z nich kruche ciasto. Podzielić na dwie części i włożyć do zamrażalnika na godzinę. Gdy ciasto będzie bardzo zimne, zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Jedną część wyłożyć w formie o średnicy 20 cm, tak aby powstał spód ciasta, następnie posypać bułką tartą i nałożyć nadzienie jabłkowe. Jako kolejną warstwę ułożyć świeże maliny, a następnie zalać je budyniem malinowym. Na wierzch położyć drugą część startego ciasta kruchego. Całość piec przez 45 minut w temperaturze 200℃. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.

Sos jabłkowo-malinowy:
2 jabłka Szara Reneta
1 łyżeczka soku z cytryny
300 g mrożonych malin
1 łyżeczka cukru

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Podsmażyć z sokiem z cytryny. Zagotować mrożone maliny z cukrem, a następnie przetrzeć przez sito. Połączyć z jabłkami.

Kompot jabłkowo-malinowy:

4 jabłka
100 g malin
800 ml wody
1 łyżeczka cukru trzcinowego
2 goździki
kilka listków mięty

Umyć owoce. Jabłka przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Do garnka wlać wodę, dodać cukier, jabłka, maliny i goździki. Zagotować, a następnie dodać miętę. Zostawić do ostygnięcia.