Bake Off - Ale ciacho!

Świąteczne rozmaitości Kasi

Drożdżowe paszteciki z farszem świątecznym

Ciasto:
1 szklanka wody
50 g świeżych drożdży
szczypta cukru
3 szklanki mąki pszennej
4 łyżki masła
1 jajko
szczypta soli
majeranek suszony (do smaku)

Farsz:
2 marchewki
400 g wątróbki drobiowej
100 g masła
olej rzepakowy do smażenia
2 czerwone cebule
1 żółta cebula
1 ząbek czosnku
gałka muszkatołowa mielona (do smaku)
sól (do smaku)
pieprz (do smaku)
50 g bułki tartej (opcjonalnie)
20 wędzonych suszonych śliwek

Dodatkowo:
1 jajko
½ szklanki czarnego sezamu

Podgrzać wodę. Gdy będzie ciepła, dodać rozdrobnione drożdże, szczyptę cukru i łyżkę mąki pszennej. Zostawić zaczyn do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiać pozostałą mąkę, dodać roztopione masło, roztrzepane jajko, sól i majeranek. Na końcu wlać zaczyn z drożdży. Zagnieść ciasto i uformować z niego kulkę. Zostawić ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia.

Farsz:
Marchewkę zetrzeć na małych oczkach, tak aby powstały wiórki. Wątróbkę podsmażyć na maśle z odrobiną oleju, dodać dwa rodzaje cebuli, startą marchewkę i rozgnieciony ząbek czosnku. Pod koniec doprawić solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Całość zmielić na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt luźna, dodać bułkę tartą. Wędzone śliwki drobno pokroić i dodać do farszu.

Rozwałkować ciasto i nałożyć na nie farsz, całość zwinąć w cienki rulon i pokroić na 6 cm kawałki. Paszteciki posmarować jajkiem i posypać sezamem. Piec w temperaturze 180℃ przez 25 minut.

Paszteciki à la pierogi św. Jacka

Ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g masła
200 g twarogu półtłustego
2 łyżki kwaśnej śmietany
sól (do smaku)
pieprz (do smaku)

Farsz:
500 g białej kapusty
250 g brązowych pieczarek
1 żółta cebula
sól (do smaku)
pieprz (do smaku)
kminek zmielony (do smaku)
Dodatkowo:
1 jajko
Ciasto:
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę zimne masło i twaróg. Zagnieść ciasto kruche. Jeśli będzie zbyt twarde, dodać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 30 minut.

Farsz:
Poszatkować białą kapustę i ugotować. Pokroić pieczarki i cebulę, a następnie podsmażyć. Odcisnąć nadmiar wody z kapusty i dodać ją do pieczarek. Doprawić solą, pieprzem i kminkiem.

Rozwałkować ciasto, szklanką wykroić okręgi, na każdy z nich nałożyć farsz i zakleić tak jak pierogi. Paszteciki ułożyć szwem do góry, posmarować jajkiem, oprószyć pieprzem i zmielonym kminkiem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Maczanka do pasztecików à la pierogi św. Jacka

1 cebula biała
1 łyżka masła
½ litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
1 żółtko

Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na maśle. Na gotujące się mleko wsypywać partiami mąkę pszenną, ciągle mieszając do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Pod koniec do mleka z mąką dodać surowe żółtko i dokładnie wymieszać całość. Powstałą maczankę przełożyć do miseczki i polać cebulą z masłem.

Marmolada z jabłka i śliwki

2 jabłka
4 śliwki świeże
sok z ½ cytryny
6 śliwek suszonych

Jabłka obrać i pokroić. Wydrylować świeże śliwki. Na patelni dusić jabłka skropione sokiem z połowy cytryny oraz świeże i suszone śliwki. Co jakiś czas mieszać, aby owoce nie przywarły do patelni. Zredukować do gęstej konsystencji.