Bake Off - Ale ciacho!

Dobry początek dnia Kasi

Babeczki:
400 g masła
200 g cukru pudru
4 jajka
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 pomarańczy
100 ml jogurtu greckiego
300 g mąki pszennej
300 g wyłuskanych pistacji

musli: 20 g płatków owsianych
20 g płatków jęczmiennych
20 g płatków żytnich
20 g płatków gryczanych
20 g płatków orkiszowych

Krem twarożkowy: 200 g masła
360 g twarożku śmietankowego naturalnego
500 g cukru pudru

Konfitura z żurawiny:
500 g świeżej lub mrożonej żurawiny
1/3 szklanki wody
1/3 szklanki cukru
1 cytryna
1/2 jabłka

Masło z cukrem pudrem ubić na puch, dodać żółtka, sól, proszek do pieczenia, skórkę z 1/2 pomarańczy i jogurt grecki. Pistacje zmielić. Osobo wymieszać suche składniki – mąkę, 150 g zmielonych pistacji oraz płatki musli. Połączyć z masą. Białko ubić na pianę i dodać do ciasta.

Masę przełożyć do foremek i piec 25 minut w 180oC.

Masło utrzeć z twarożkiem. Dodawać stopniowo cukier puder, a na koniec skórkę otartą z połowy pomarańczy. Część kremu połączyć z pozostałymi zmielonymi pistacjami. Babeczki nadziewać kremem pistacjowym i konfiturą z żurawiny. Dekorować kremem twarożkowym i pistacjami.

KONFITURA Z ŻURAWINY

Żurawinę umieścić w garnku, dodać wodę, cukier, sok z cytryny, otartą skórkę oraz pokrojoną połówkę jabłka. Podgrzewać, aż owoce zmiękną i się zredukują.

Scones:
350 g mąki
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
85 g masła
175 ml mleka
1 jajko i 30 ml mleka do posmarowania

Masło czosnkowe: 200 g masła
2 łyżki śmietany 18%
3 ząbki czosnku
świeży koperek
świeży lubczyk
pieprz, sól
200 g sera brie

Mąkę, sól i proszek do pieczenia wymieszać w misie miksera. Dodać masło pokrojone w kostkę i wymieszać końcówką do wyrabiania ciasta. Na koniec dodać partiami ciepłe mleko. Ciasto rozwałkować i wycinać kółka. Piec w temperaturze 200-220oC przez 10-15 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem.

MASŁO CZOSNKOWE

Masło utrzeć na puch, dodać śmietanę, rozgnieciony czosnek, koperek, lubczyk, pieprz i sól.

Scones podawać z masłem czosnkowym oraz z serem brie i żurawiną. Obsypać świeżym lubczykiem.