Bake Off - Ale ciacho!

Bajeczne podarunki Eli

Batoniki:

250 g mleka w proszku
½ kostki margaryny
1½ szklanki cukru
1 cukier wanilinowy lub kilka kropli ekstraktu waniliowego
1½ - 2 łyżki kakao
1⁄4 szklanki wody
2 paczki herbatników
150-200 g orzechów włoskich

Zagotować wodę, cukier, cukier wanilinowy i margarynę. Zdjąć z ognia, a następnie wsypać kakao wymieszane z mlekiem w proszku. W osobnym naczyniu połączyć pokruszone herbatniki z posiekanymi orzechami włoskimi. Wszystkie składniki wymieszać i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Masa powinna mieć około 1½-2 cm grubości. Odstawić do schłodzenia, a następnie pokroić na podłużne batoniki.

Ciasteczka:

Ciasto:
250 g twarogu
250 g margaryny
250 g mąki tortowej

Nadzienie:
2 jabłka
1 łyżeczka cynamonu

Lukier:
1 białko
250 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny

Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować je na około ½-1 cm grubości i wyciąć z niego kwadraty (10 cm x 10 cm). Kwadraty ponacinać na dwóch przeciwległych rogach w odległości 1 cm od brzegu. Na środek ciastka położyć pokrojone w kostkę jabłka, posypać je cynamonem i przewinąć przez siebie nacięte rogi. Ciastka poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec na złoty kolor w temperaturze 170℃ przez około 20-25 minut. Gdy ostygną, udekorować lukrem.

Lukier: Ubić białko i stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Na koniec dodać sok z cytryny i wmiksować go w pianę. Przełożyć do rękawa cukierniczego i dowolnie udekorować nim ciasteczka.

Cake popsy:
300 g ciasteczek biszkoptowych
150 g serka mascarpone
150 g kremu orzechowo-czekoladowego
100 g czekolady gorzkiej
100 g czekolady białej
100 g czekolady deserowej

Dekoracja:
kolorowe posypki
50 g posiekanych orzechów laskowych

Zblendować ciasteczka biszkoptowe, a następnie dodać do nich serek mascarpone i krem orzechowo-czekoladowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Z powstałej masy uformować kulki i odstawić do schłodzenia. Trzy rodzaje czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Patyczki zanurzyć w czekoladzie (około 1-2 cm) i wkłuć w kulki. Następnie całą kulkę zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie, odczekać, aż spłynie nadmiar i udekorować posypkami lub drobno posiekanymi orzechami.