Bake Off - Ale ciacho!

Balonowa bomba brownie Marty

Ciasto:
270 g masła
450 g gorzkiej czekolady
1½ łyżki kakao
5 jajek
3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
330 g cukru
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem czekoladowy:
375 g serka mascarpone
180 ml śmietany 36%
4 łyżki cukru pudru
150 g czekolady deserowej

Sos:
50 g czekolady deserowej

Dekoracja: truskawki, maliny, borówki, czereśnie, jeżyny

Ciasto:
Do roztapianego na gazie masła dodać drobno posiekaną czekoladę. Mieszać, aż powstanie gładki sos. Jajka lekko roztrzepać, dodać ekstrakt z wanilii i cukier. Wymieszać. Następnie do jajek z cukrem i wanilią dodać ciepły sos czekoladowy. Wszystkie składniki razem wymieszać. Wsypać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszać. Przygotować 3 formy o średnicy 15 lub 16 cm, nasmarować je masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 165℃ przez 18 minut.

Krem:
Serek mascarpone ubić ze śmietaną i cukrem. Następnie dodać rozpuszczoną czekoladę. Wymieszać.

Upieczone brownie posmarować kremem, polać sosem czekoladowym. Ułożyć świeże owoce. Następnie nałożyć drugą warstwę ciasta i ponownie posmarować kremem i polać sosem czekoladowym. Nałożyć trzecią warstwę ciasta i udekorować owocami.