Bake Off - Ale ciacho!

Czekoladowy mak Kasi

Brownie:
1 szklanka cukru trzcinowego
180 g masła
100 g mąki typ 450
270 g czekolady gorzkiej
4 jaja
1 laska wanilii

Krem:
2 jaja
65 g cukru pudru
 200 g gorzkiej czekolady
100 g masła
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

Lustrzana polewa:
100 g gorzkiej czekolady
150 g cukru
100 ml śmietany kremówki 36%
2½ łyżeczki żelatyny w proszku
50 ml wody

Konfitura z płatków dzikiego maku:
100 g płatków maku
sok z połowy cytryny
200 g cukru trzcinowego
3 łyżeczki pektyny

Dekoracja:
100 g małych truskawek z szypułkami
100 g poziomek
100 g jagód leśnych (nie borówek amerykańskich)
100 g jeżyn
listki mięty
3 kwiaty maku

Brownie:
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W misce połączyć jajka, ziarenka wanilii i cukier – delikatnie roztrzepać. Do ubitych jajek wlać wystudzone masło z czekoladą. Zmiksować. Na koniec dodać mąkę. Masę przelać do formy o średnicy 21 cm i piec przez 35 minut w temperaturze 170℃. Po upieczeniu przełożyć na kratę i wystudzić. Brownie przekroić, tak aby powstały dwie warstwy.

Krem:
Zmiksować jajka z cukrem. Następnie ubijać je w kąpieli wodnej przez 15 minut do uzyskania gęstej konsystencji i białego koloru. Przelać przez sito, aby pozbyć się grudek. Schłodzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło ubić na puch. Dodawać partiami masę jajeczną i czekoladę. Krem schłodzić w lodówce.

Konfitura z płatków dzikiego maku:
Płatki delikatnie opłukać wodą. Przygotować syrop cukrowy, podgrzewając cukier z wodą. Zalać płatki syropem cukrowym na 12 godzin. Po tym czasie do płatków dodać sok z cytryny, pektynę i zagotować. Lustrzana polewa Żelatynę namoczyć w 20 ml wody. Zostawić do napęcznienia. Rozpuścić cukier z pozostałą częścią wody, dodać kremówkę i zagotować. Zdjąć z palnika. Do gorącego płynu wrzucić połamaną czekoladę. Po rozpuszczeniu czekolady dodać żelatynę.

Ułożenie ciasta:

½ brownie – konfitura z dzikiego maku – ¾ kremu – ½ brownie – ¼ kremu – polewa lustrzana – dekoracja : owoce, listki i kwiaty