Bake Off - Ale ciacho!

Czekoladowo-malinowa eksplozja Anastazji

Brownie: 


200 g gorzkiej czekolady 
2 łyżki kakao 
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 
100 g mąki migdałowej 
100 g migdałów bez skórki 
200 g cukru 
4 jajka 
110 g masła 
2 łyżki mąki pszennej 

Mus czekoladowy:
 
500 ml śmietanki kremówki 36% 
100 g gorzkiej czekolady 70% 
100 g mlecznej czekolady 
3 łyżeczki żelatyny 
70 ml likieru na bazie śmietanki i whiskey
500 g malin

Brownie: 

Wszystkie składniki wyjąć z lodówki minimum 2 godziny przed przygotowaniem ciasta. Masło rozpuścić w garnku, dodać czekoladę, wymieszać i przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem w misce. Połączyć rozpuszczone masło z czekoladą z utartymi jajkami z cukrem. Wymieszać. Migdały posiekać. Do masy czekoladowej wsypać przesianą mąkę pszenną i mąką migdałową, następnie dodać kakao, kawę oraz migdały. Wymieszać i wylać do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około pół godziny w 160°C. Wystudzić. 

Mus czekoladowy: 
Zagotować kremówkę. Zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać, gdy ostygnie. Schładzać przez pół godziny w lodówce i przez pół godziny w zamrażarce. Żelatynę zalać trzema łyżkami zimnej wody, odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić żelatynę w kąpieli wodnej. Schłodzoną masę czekoladową ubić mikserem, dodać likier i żelatynę. Brownie wyłożyć na paterę, zapiąć w regulowany rant, udekorować połową malin i musem czekoladowym. Wstawić do lodówki do stężenia. Wykończyć pozostałymi malinami.