Bake Off - Ale ciacho!

Motylki, magdalenki i rogaliki Agaty

Receptura 1 – Rogaliki
Składniki: 50g migdałów mielonych obranych, 30g cukru, 90g mąki, sól, 70g masła, żółtko, drobny cukier brązowy, laska wanilii.

Receptura 2 – Magdalenki
Składniki: 3 jajka, 100g cukru, 150g mąki, cytryna, 100g masła, 100g malin, 100g cukru, 200g białej czekolady.

Receptura 3 – Motylki
Składniki: 300g mąki 550, 150g mąki krupczatki, 50g kakao, 250g masła, 150g cukru pudru, 5 jajek, 2 pomarańcze, 200g cukru.
Dodatkowo: jadalny pisak srebrny lub srebrna farbka płynna jadalna, barwnik fioletowy, 2 jajka, 300g cukru pudru.

Receptura 1.
Zagnieść razem 30g zmielonych obranych migdałów, 90g mąki, 30g cukru drobnego, szczyptę soli, 70g masła i 1 żółtko. Uformować wałeczek, schłodzić, kroić w równe plasterki i formować rogaliki. Piec na pergaminie do blado złotego koloru. Jeszcze ciepłe obtoczyć w drobnym brązowym cukrze wymieszanym z ziarenkami z laski wanilii, maczać spody w rozpuszczonej temperowanej białej czekoladzie i płatkach migdałowych.

Receptura 2.
Ubić na sztywną pianę 3 białka jajka, pod koniec ubijania dodać 100g cukru i ubić do rozpuszczenia. Ręczną trzepaczką wmieszać 3 żółtka, dodać 150g przesianej mąki, startą skórkę z cytryny i 100g rozpuszczonego, lekko ciepłego masła. Przełożyć do foremek i piec do złotego koloru w 180 stopniach. 100g malin przetrzeć przez gęste sito, puree wymieszać ze 100g cukru kryształ, zagotować. Zimne magdalenki składać po dwie, posmarowane dżemem malinowym i podstawę muszli maczać w rozpuszczonej białej czekoladzie (200g).

Receptura 3.
Czekoladowe z dżemem: 450g mąki (1:1 tortowa i krupczatka), 50g kakao, 250g masła, 120g cukru pudru i 5 żółtek – wszystko szybko zagnieść i schłodzić 30 minut. Rozwałkować ciasto na 3mm, wycinać prostokąty 1+1, z czego w drugim wyciąć okienko (serce, króliczka, gwiazdkę). Piec przez 15 minut w 180 stopniach. 2 pomarańcze obrać, skórkę z połowy pomarańczy posiekać i wrzucić do garnka, dodać posiekane pomarańcze, zasypać 200g cukru i ugotować dżem pomarańczowy. Zmiksować go na gładki mus, przekładać nim upieczone ciasteczka.