Bake Off - Ale ciacho!

Baletki, krówki i mini-szarlotki Krystyny

Receptura 1 – Mini szarlotki
Ciasto: 300 g mąki, 200 g schłodzonego masła, 100 g cukru pudru, 1 jajko
Masa: 3 jabłka, 1 łyżka masła, cukier, cynamon, otarta skórka cytrynowa

Receptura 2 – Baletki
3 jajka, 60 g cukru, 100 g mąki, szczypta soli na ciasto. Mak, marmolada kwaskowa lub kwaskowy dżem gęsty do przełożenia

Receptura 3 – Krówki

Szklanka mąki 170g
130g masła
4 łyżki cukru pudru brązowego
200g masła
4 łyżki miodu
Puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej
150 g czekolady deserowej
2 łyżki masła
Kilka sztuk orzechów laskowych

Receptura 1.
Kruche ciasto: 300 g mąki, 200 g masła schłodzonego, 100 g cukru pudru i 1 jajko – wyrobić razem na ciasto. Schłodzić. Schłodzone rozwałkować i wycinać krążki jeżeli będą babeczki lub spore serca jeżeli będą kruche serca. Jabłka pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na 1 łyżce masła. Doprawić cukrem, cynamonem i skórką cytrynową. Schłodzić i nakładać do babeczek lub na formę serca. Babeczki przykryć krążkiem ciasta, brzegi zalepić. Zrobić kilka otworów. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut

Receptura 2.
Ciasto biszkoptowe zrobić z 3 jajka, 60g cukru, 100g mąki, szczypta soli. Małą łyżeczką nakładać porcje ciasta w formie małych kółeczek, na blachę. Ciastka posypać makiem. Piec ok. 10 minut w 180 stopniach. Po wystudzenie sklejać po dwa razem marmoladą lub gęstym kwaskowym dżemem.

Receptura 3.

Zrobić ciasto kruche, podpiec w piekarniku ok. 20min w 180 stopniach, wyjąć i wystudzić, do rondla wlać masło, miód, skondensowane mleko, gotować ok. 8 minut na wolnym ogniu. Dodać sól, wylać na wystudzony spód i schłodzić. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem masła, wylać na wierzch.