Bake Off - Ale ciacho!

Bananowo-orzechowe kanapki i czekoladowe gniazdka Antka

Receptura 1 – Bananowo-orzechowe kanapki 
60 g masła
60 g masła orzechowego
3 banany
½ szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
215 g mąki pszennej
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
200 g m&m’s
200 g mascarpone
150 g masła orzechowego

Receptura 2 – Czekoladowe gniazdka

125 g masła
160 g brązowego cukru
1 jajko
185 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
80 g rodzynek
100 g siekanej białej czekolady
100 g siekanej mlecznej czekolady
100 g siekanej gorzkiej czekolady
100 g pianek marshmallow
100 g gorzkiej czekolady
100 g cukru
300 g czarnej porzeczki

Receptura 3 – Chlebki w cukrze pudrze

50g mąki
25g kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
70g cukru drobnego do wypieków
1 jajko
25 g masła
1 łyżeczka likieru pomarańczowego
100 g cukru pudru

Receptura 1.

Masło z cukrem zmiksować na puszystą masę, dodać zmiksowanego banana, wanilię. Dodać pozostałe składniki oprócz m&m’sów i zmiksować. Na koniec dodać połowę m&m’s i wymieszać. Z masy formować kulki wielkości figi. Na górze nieco spłaszczyć kulki, położyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę ciasteczek powtykać resztę m&m’sów. Piec w temperaturze 180 stopni ok 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika muszą dostać chwilę, aby stwardnieć. W międzyczasie zmiksować 2 banany a następnie wymieszać z mascarpone. Krem bananowy przełożyć do rękawa cukierniczego. Do osobnego rękawa przełożyć również masło orzechowe. Odwrócić polowe ciastek, a następnie wycisnąć na brzegi masło orzechowe, środek powstałej obręczy wypełnić kremem bananowym i przykryć drugim ciastkiem.

Receptura 2.

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i dalej miksować. Dodać suche składniki i wymieszać. Potem wsypać rodzynki i czekoladę. Formować kulki wielkości figi, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 minut w 170 stopniach. Ciastka potrzebują chwili na stwardnienie. W połowie ciastek wyciąć kółko, najlepiej końcówka do rękawa cukierniczego, pianki marshmallow zmiksować z odrobina wody na gładką i gęstą masę. Masą posmarować ciastka bez dziurek, a następnie przykryć ciastkami z dziurką. Porzeczki zmiksować i przetrzeć przez grube sito. Przetarta porzeczkę podsmażyć na patelni z cukrem. Powstałą konfiturą wypełnić dziury w ciastkach.

Receptura 3.

Wszystko zmiksować , owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki, uformować małe kuleczki z ciasta, obtoczyć w cukrze pudrze, kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odstępach, piec 10 minut w 200 stopniach.