Bake Off - Ale ciacho!

Bananowy song Krystyny

Lista składników:

Biszkopt:
– 3 jajka
– 150 g cukru
– 75 ml wody
– 75 ml oleju (z pestek winogron najlepiej)
– 2 łyżki kakao
– 120 g maki
– proszek do pieczenia
– szczypta soli

Masa:
– 500 g mascarpone
– 250 ml śmietanki kremówki (oba składniki mocno schłodzone)
– 6-8 bananów
– 250 g gorzkiej czekolady
– 200 ml śmietanki kremówki
– 1 cytryna
– masa kajmakowa (puszka o wadze ok. 500 g )
– 2-3 łyżki kakao
– duże opakowanie krakersów
– 250 ml śmietanki kremówki
– 1 opakowanie smietan-fix
– 2 łyżki cukru pudru

Przepis

Biszkopt:
1. Jajka oddzielić żółtka od białek.
2. Białka ubijać ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać stopniowo cukier. Gdy piana będzie gęsta i lśniąca dodać żółtka wymieszane wcześniej z olejem i wodą i wymieszać.
3. Przesiać mąkę wymieszaną z cukrem pudrem i kakao. Wymieszać z masą jajeczną.
4. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.
5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. pół godziny.
6. Upieczony biszkopt wyjąc i wystudzić.
7. Nasączyć wodą z sokiem cytrynowym i odrobiną cukru.

Masa:
1. W miseczce ustawionej na rondlu z gorącą wodą (zestaw do kąpieli wodnej) podgrzać mocno kremówkę (200 ml).
2. Do gorącej kremówki wrzucić kawałki czekolady i mieszając rozpuścić.
3. Lekko przestudzić i rozprowadzić na nasączonym biszkopcie.
4. Banany obrać i pokroić wzdłuż a następnie skropić sokiem z cytryny (również można pokroić na grube plastry). Ułożyć jeden obok drugiego na całej powierzchni.
5. Kremówkę (250 ml) i mascarpone włożyć do miski, przemieszać a następnie ubić na krem.
6. Dodać 2-3 łyżki masy kajmakowej i krótko już zmiksować.
7. Masę wyłożyć na banany. Wyrównać i poukładać krakersy jeden obok drugiego na wierzchu.
8. Na wierzch krakersów rozsmarować pozostałą masę kajmakową.
9. Śmietankę kremówkę (250 ml) ubić z cukrem pudrem i fixem. Wyłożyć na wierzch i wyrównać.
10. Wierzch posypać kakao.