Bake Off - Ale ciacho!

Bake Off – Ale ciacho!

Prosto z patelni Joanny

Prosto z patelni Joanny

Ciasto drożdżowe
500 g mąki pszennej (typ 500)
150-200 ml wody
25 g świeżych drożdży
200 ml mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
50 ml oleju roślinnego lub oliwy z oliwek

Farsz
200 g sera feta
200 g mozzarelli
1 łyżka mąki pszennej
50 ml mleka
1 garść świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku

Złożenie
5 jajek
40 g masła

Ciasto drożdżowe
Do miski wsypać mąkę. Wodę podgrzać do temperatury około 40°C i rozpuścić w niej drożdże, następnie dodać je do mąki. Mleko podgrzać do temperatury około 40°C i wlać do miski z mąką i drożdżami (około 150 ml – nie całość). Następnie wsypać cukier i rozpocząć ugniatanie ciasta (jeśli ciasto będzie zbyt suche, dolać odrobinę mleka). Po 4-5 minutach ugniatania dodać sól i olej roślinny. Całość dokładnie zagnieść do uzyskania jednolitej konsystencji. Miskę z ciastem przykryć ściereczką – zostawić w temperaturze pokojowej na 45-50 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę (podsypaną mąką), uformować cztery równe kulki, a następnie przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut. Po upływie tego czasu kulki rozwałkować na okrągłe placki o grubości nieco mniejszej niż pół centymetra. Brzegi z obu stron zawinąć w rulon i połączyć ze sobą, tworząc tym samym kształt łódki.

Farsz
Skruszyć ser feta, dodać do niego startą na grubych oczkach mozzarellę, mąkę oraz mleko. Na patelni podsmażyć świeży szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy szpinak zmięknie, połączyć go z mieszanką serów i dokładnie wymieszać.

Złożenie
Wcześniej przygotowane drożdżowe łódki napełnić mieszanką serów ze szpinakiem. 1 jajko rozbić i lekko ubić trzepaczką. Posmarować nim brzegi łódek. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C (grzanie góra-dół) przez 12 minut. Łódki wyjąć z piekarnika i na każdą z nich wbić jajko. Następnie ponownie włożyć do piekarnika na około 2 minuty (należy cały czas obserwować potrawę – żółtko nie może być ścięte). Po wyjęciu z piekarnika na każdą z łódek położyć kawałek masła (około 10 g na jedną).

Mięsno-serowa wariacja Barbary

Mięsno-serowa wariacja Barbary

Ciasto
200 g wody
25 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
600 g mąki pszennej
200 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek

Farsz z jagnięciną
olej rzepakowy do podsmażenia mięsa
500 g mielonego mięsa jagnięcego
skórka starta z jednej limonki
sok wyciśnięty z dwóch limonek
1 garść świeżej mięty
50 g śmietanki 30%
sól do smaku
pieprz do smaku
mąka do podsypania ciasta

Farsz serowy
125 g sera brie
80 g serka mascarpone
100 g mozzarelli
1 szczypta pieprzu
2 gałązki świeżego rozmarynu

Złożenie
70 g mozzarelli
1 jajko
sól do smaku

Ciasto
Do ciepłej wody (temperatura około 40°C) dodać drożdże oraz cukier, dokładnie wymieszać i odstawić na 2-3 minuty. Następnie dodać mąkę, jogurt naturalny, sól i oliwę z oliwek. Ciasto zagnieść do uzyskania jednolitej konsystencji, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części i każdą z nich rozwałkować na blacie posypanym mąką. Mają powstać dwa okręgi o średnicy około 25 cm. Uformować dwa różne kształty. Pierwszy z nich to łódeczka – zrolować boki, brzegi połączyć ze sobą. Drugi kształt ma przypominać kwiat – brzegi okręgu naciąć dookoła (długość nacięcia to 3-4 cm).

Farsz z jagnięciną
Olej rozgrzać na patelni, dodać mielone mięso i podsmażyć (cały czas rozdrabniając). Następnie dodać skórkę oraz sok z limonek. Całość podlać śmietanką, zredukować sos. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Miętę porwać na kawałki i dodać pod koniec smażenia. Dokładnie wymieszać.

Farsz serowy
Ser brie pokruszyć, dodać do niego mascarpone i startą mozarellę. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem i rozmarynem (odrywając listki od łodygi).

Złożenie
Na ciasto w kształcie łódeczki przełożyć farsz mięsny i posypać startą mozzarellą. Na środek ciasta w kształcie kwiatka przełożyć farsz serowy, ponacinane boki kolejno przykładać do farszu. Piec przez około 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 250°C. Pod koniec pieczenia (ostatnie 2-3 minuty) na serowe chaczapuri wbić jajko, posolić je do smaku.

Tęsknoty za Batumi Jagody

Tęsknoty za Batumi Jagody

Ciasto
250 g mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
12½ g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
1 opakowanie suszonego rozmarynu
kilka łyżeczek mąki pszennej do podsypania ciasta
20 g sera gouda

Farsz serowy
50 g sera feta
50 g mozzarelli
80 g sera gouda
½ łyżeczki mąki pszennej
2 łyżki mleka
10-12 suszonych pomidorów z zalewy
5 gałązek świeżego rozmarynu

Farsz na słodko
50 g sera feta
50 g mozzarelli
1/5 łyżeczki mąki pszennej
2 łyżki mleka
5 gałązek świeżego rozmarynu
1 gruszka
1 łyżka cukru

Złożenie
1 jajko

Ciasto
Z drożdży, cukru, łyżki mąki i połowy mleka zrobić zaczyn, odstawić na 15 minut. Do miski dodać pozostałą mąkę, sól, rozmaryn, pozostałe mleko i zaczyn. Wyrobić ciasto. Zagniatając, dodawać po łyżce oleju z suszonych pomidorów. Ciasto odstawić na 45 minut. Po wyrośnięciu podzielić na dwie równe części i ponownie odstawić na 10 min. Następnie poszczególne części rozwałkować na okręgi (średnica ok. 25cm), posypać żółtym serem i zawinąć obustronnie w rulony (zostawiając około 3 cm przestrzeni w środku), końce skleić i uformować łódki.

Farsz serowy
Fetę pokruszyć, dodać startą mozzarellę i goudę, mąkę, mleko oraz rozmaryn (bez gałązek) - wymieszać. Pomidory pokroić w paski.

Farsz na słodko
Fetę pokruszyć, dodać startą mozzarellę, mąkę, mleko i rozmaryn (bez gałązek). Dokładnie wymieszać. Gruszkę pokroić w plastry, a następnie skarmelizować z cukrem.

Złożenie
Na jedną z łódek wyłożyć farsz serowy, poukładać na nim suszone pomidory. Na drugie chaczapuri wyłożyć farsz na słodko, poukładać na nim skarmelizowane gruszki. Piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 210°C. Po tym czasie wyjąć, ponakłuwać ser. Na środek chaczapuri z suszonymi pomidorami wbić jajko. Zapiekać w piekarniku przez około 2-3 min do momentu ścięcia białka.

Gruzin w Hiszpanii

Gruzin w Hiszpanii

Ciasto
400 ml wody
50 g świeżych drożdży
2½ łyżeczki cukru
800 g mąki pszennej (typ 450)
½ łyżeczki soli
mąka do oprószenia stolnicy

Farsz
400 g sera feta
300 g sera ricotta
250 g żółtego sera (np. cheddar)
200 g kiełbasy chorizo

Złożenie
2 jajka
1 pęczek szczypiorku (opcjonalnie)

Ciasto
Wodę podgrzać do temperatury około 40°C (ma być ciepła) i rozpuścić w niej świeże drożdże. Następnie dodać cukier i 2-3 łyżki mąki. Całość przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut. Do miski wsypać pozostałą mąkę, dodać rozczyn z drożdży i pół łyżeczki soli. Zagnieść ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć na nią ciasto, wyrobić je rękoma do momentu, aż będzie jędrne i miękkie. Podzielić je na dwa kawałki, a następnie rozwałkować na okręgi o średnicy około 25 cm.

Farsz
Rozdrobnić widelcem fetę i ricottę. Dodać żółty ser i chorizo.

Złożenie
Na środek rozwałkowanego ciasta wyłożyć rozdrobnione sery i pozostałe dodatki. Boki ciasta zrolować do środka i połączyć brzegi (mają powstać łódki). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 10 minut (grzanie góra-dół). Wyjąć i na każdy z placków wbić jajko. Ponownie wstawić do piekarnika, piec do momentu aż białko się zetnie (około 2 minut). Całość można posypać posiekanym szczypiorkiem.

Warmińska łajba Magdaleny

Warmińska łajba Magdaleny

Ciasto
150 ml ciepłej wody
40 g świeżych drożdży
75 ml mleka
100 ml oleju rzepakowego
1 łyżka cukru
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
mąka pszenna do podsypania ciasta

Farsz
1½ pęta kiełbasy warmińskiej z czosnkiem
1½ cebule
1 l kurek
1 łyżka masła
150 g twardego sera koziego
1 pęczek koperku
mielony czarny pieprz do smaku

Twaróg ze szczypiorkiem
500 g twarogu półtłustego
100 ml śmietany 18%
1 pęczek szczypiorku
½ cebuli

Złożenie
4 jaja

Ciasto
Do miski wlać ciepłą wodę, wsypać drożdże i rozpuścić. Dodać kolejno mleko, olej oraz cukier i wymieszać. Następnie wsypać mąkę i sól, wyrobić ciasto, odstawić na 25 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem.

Farsz
Kiełbasę oraz 1½ cebuli pokroić w kostkę. Rozgrzać suchą patelnię, dodać kiełbasę. Gdy mięso zacznie się rumienić i odda tłuszcz, dodać cebulę i podsmażyć. Dokładnie umyć kurki i pokroić w większe kawałki, przełożyć na patelnię do podsmażonych składników. Dodać masło, poczekać aż grzyby puszczą wodę. Kozi ser pokroić w kostkę, koperek posiekać. Gdy woda z kurek odparuje, dodać ser i koperek. Doprawić mielonym pieprzem. Wszystko wymieszać i odstawić z ognia.

Twaróg ze szczypiorkiem
Twaróg i śmietanę wymieszać, szczypiorek oraz cebulę pokroić i dodać, doprawić solą. Serwować jako dodatek.

Złożenie
Ciasto podzielić na cztery części. Stolnice oprószyć mąką i rozwałkować każdą część ciasta na prostokąty o grubości 1 cm. Na środek ułożyć farsz i zawinąć ciasto w kształt łódki. Wierzch ciasta lekko docisnąć, tak by farsz równomiernie się rozprowadził. Odstawić pod przykryciem na kilka minut. Piekarnik rozgrzać do 210°C (termoobieg). W sam środek każdego placka wbić jajko. Włożyć do piekarnika i piec przez ok. 15 minut.

Gruzińska klasyka Rafała

Gruzińska klasyka Rafała

Ciasto
500 g mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
75 ml mleka lub kefiru
100 ml oleju rzepakowego
40 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 szczypta soli

Łódeczki ze szpinakiem
250 g świeżego szpinaku
1 czerwona cebula
4 ząbki czosnku
1 jajko
200 g sera gorgonzola
180 g śmietany 18%
sól do smaku
pieprz do smaku
chilli do smaku
¾ małego słoiczka suszonych pomidorów (około 280 g)

Łódeczki
200 g chorizo
½ gruszki
100 g gorgonzoli

Ciasto
Mąkę wsypać do miski. Do wysokiego naczynia wlać wodę i mleko. Następnie wsypać pokruszone drożdże i wymieszać. Dodać olej rzepakowy. Całość przelać do miski z mąką, wsypać cukier i sól. Wyrobić ciasto. Po zagnieceniu odstawić je pod przykryciem na 30 minut. Podzielić na cztery równe części. Piekarnik rozgrzać do 250°C.

Farsz szpinakowy
Szpinak umyć i osuszyć. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć z czosnkiem. Wrzucić szpinak, a gdy będzie miękki, odlać nadmiar wody. Do miski wbić jajko i roztrzepać. Dodać ser i śmietanę. Doprawić. Połączyć ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.

Łódeczki ze szpinakiem

Część przygotowanego ciasta rozwałkować na cienki placek. Boki zawinąć, zostawiając na środku miejsce do wyłożenia farszu. Połączyć boki, tworząc łódkę. Na środek ciasta wyłożyć farsz. Piec przez około 15 minut.

Łódeczki

Część przygotowanego ciasta rozwałkować na cienki placek. Boki zawinąć, zostawiając na środku miejsce do wyłożenia farszu. Połączyć boki, tworząc łódkę. Chorizo pokroić w drobną kostkę, podsmażyć, wyłożyć na placek. Gruszkę pokroić w plasterki, położyć na wierzch. Posypać pokruszoną gorgonzolą. Piec przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika udekorować małym kawałkiem masła, posiekaną kolendrą i pomidorkami koktajlowymi.

Gruziński placek Anny

Gruziński placek Anny

Ciasto
300 g mąki
1 szklanka letniej wody
5 g suszonych drożdży
35 g oleju lub oliwy
1 szczypta soli

Farsz serowy
200 g tłustego twarogu
125 g mozarelli
150 g sera żółtego
1 jajko
1 szczypta soli

Złożenie
mąka do oprószenia blatu
4 jaja
pieprz do smaku
sól do smaku
1 garść drobnego szczypiorku
¼ kostki masła do posmarowania upieczonych łódek

Ciasto
Składniki na ciasto połączyć ze sobą do powstania jednolitej, elastycznej masy. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Farsz serowy

Trzy rodzaje sera zetrzeć na tarce, dodać jajko i sól.

Złożenie
Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć je na oprószony mąką blat. Podzielić na cztery równe kawałki, każdy rozwałkować na cienki okrąg. Górny i dolny brzeg zawinąć, tworząc łódkę. Na środek wyłożyć farsz. Piec 15 minut w temperaturze 200°C. Wyjąć, na każdy placek wybić jajko, doprawić solą i pieprzem, posypać szczypiorkiem. Zapiec do momentu ścięcia się białka. Upieczone chlebki posmarować masłem i wyłożyć na papierowy ręcznik.

Ostro-łagodne chaczapuri Marcina

Ostro-łagodne chaczapuri Marcina

Ciasto
200 ml ciepłej wody
400 g mąki pszennej (typ 650)
20 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
1½ łyżeczki soli
2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
½ łyżeczki cukru

Farsz mięsny
3 mięsiste pomidory
150 g mięsa (po 75 g baraniny i wołowiny)
1 cebula szalotka
1 zielona papryka
3 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
pieprz do smaku
3 pieczarki
2 ząbki czosnku
10 g długo dojrzewającego sera koziego
50 ml wytrawnego czerwonego wina
1 łyżka posiekanej kolendry
1 papryczka chili (można dodać do smaku)
cukier do smaku

Farsz serowy
150 g sera feta (z mleka owczego lub krowiego)
150 g mozzarelli
4 łyżki mleka
ok. 5 łyżek mąki pszennej
150 g twardego sera żółtego (można dodać mniej)

Złożenie

3 jaja (rozmiar M)
2 łyżki masła
1 duży pęczek kolendry
pomidorki koktajlowe na gałązce do dekoracji
2 papryczki chili do dekoracji

Ciasto
W misce z ciepłą wodą wymieszać drożdże i cukier, następnie dodać jogurt i oliwę. Wymieszać do rozpuszczenia się składników i wsypać mąkę z solą. Ciasto należy wyrabiać do uzyskania jednolitej, gęstej, sprężystej masy. Gdy będzie gotowe, oprószyć je mąką i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.

Farsz mięsny
Pomidory obrać. Aby skórka pomidorów lepiej schodziła, delikatnie przeciąć ją na krzyż i wsadzić do wrzątku na około minutę. Warzywa usmażyć. Gdy zaczną się rozpadać, zblendować i smażyć do uzyskania gęstej pasty. Mięso zmielić. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć na dwóch łyżkach oliwy i przełożyć do miseczki. Na jednej łyżce oliwy przesmażyć zmielone mięso. Doprawić solą i pieprzem, następnie dodać pokrojone w kostkę pieczarki, przesmażoną cebulę i paprykę, czosnek oraz ser kozi. Wlać pastę pomidorową i czerwone wino. Mieszać, doprawić kolendrą, chili, solą, pieprzem i cukrem. Farsz musi być gęsty, jeśli jest zbyt rzadki, zredukować płyn.

Farsz serowy
Łyżkę sera feta odłożyć do posypania na wierzch, pozostałą część pokruszyć i zmieszać ze startą na grubych oczkach mozzarellą. Dodać mleko i mąkę pszenną, następnie zgnieść wszystko widelcem. Do osobnego naczynia zetrzeć ser żółty.

Złożenie
Po wyrośnięciu ciasta podzielić je na cztery równe porcje, z każdej ulepić kulę. Piekarnik nagrzać do 220°C. Kulki rozwałkować na okrągłe placki, każdy ma mieć około ½ cm grubości. Na dwa placki położyć starty ser żółty, następnie brzegi zawinąć do środka na zakładkę (powinna powstać ozdobna plecionka). Wyłożyć mieszankę serów. Gotowe placki przełożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Na pozostałe dwa placki wyłożyć mięsny farsz i skleić (mają powstać pierogi). Odwrócić je do góry dnem, kładąc na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Uformować je w kształt łódki. Górę ciasta przeciąć na środku i odgiąć je ku brzegom. Brzegi ciast posmarować rozbełtanym jajkiem. Chaczapuri piec przez 14-15 minut. Po 12 minutach wyjąć placki z serowym farszem – na nie wbić po jednym jajku i włożyć do piekarnika na około 2 minuty, aby żółtko się ścięło. Gdy będą gotowe, wyłożyć na nie masło. Chaczapuri przełożyć na deskę, obsypać kolendrą i przystroić gałązką pomidorków koktajlowych, papryczką chili i listkami lub gałązkami kolendry.

Weselne przeboje Danusi

Weselne przeboje Danusi

Pierwsza warstwa
 
Biszkopt kakaowy:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao

Blat kokosowy:

6 jajek
200 g cukru
200 g wiórków kokosowych
1 łyżka mąki pszennej

Krem budyniowo-kawowy:
600 ml mleka
6 żółtek
1 szklanka cukru
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
4 łyżki wody
300 g masła
1 łyżka spirytusu

Nadzienie z owoców leśnych:

500 g owoców leśnych (mrożonych)
1 łyżeczka agaru
sok wyciśnięty z 1 limonki
1-2 łyżki cukru

Biszkopt kakaowy
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i pojedynczo żółtka – cały czas ubijając. Mąki i kakao przesiać. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Wlać do tortownicy o średnicy 28 cm. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C i piec przez 40 minut. Po ostudzeniu przekroić na 2 blaty.

Blat kokosowy

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, żółtka (pojedynczo) i wiórki kokosowe – cały czas ubijając. Mąkę przesiać, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Wlać do tortownicy o średnicy 28 cm. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C przez 25 minut. Ostudzić.

Krem budyniowo-kawowy

400 ml mleka zagotować. W osobnym garnku utrzeć żółtka i cukier, dodać mąki, 200 ml zimnego mleka i wymieszać. Następnie dodać zagotowane mleko. Całość gotować przez 2 minuty. Kawę zaparzyć w 4 łyżkach wrzątku i dodać do budyniu. Wymieszać. Budyń przykryć folią aluminiową. Zostawić do ostudzenia. Masło zmiksować i po łyżce dodawać do niego budyń kawowy. Pod koniec miksowania dodać spirytus i dokładnie wymieszać.

Nadzienie z owoców leśnych

Owoce zagotować. Dodać sok z limonki, cukier i agar. Całość dokładnie wymieszać i zostawić do wystudzenia.  

Złożenie pierwszej warstwy

Blat biszkoptu kakaowego posmarować nadzieniem z owoców leśnych, a następnie nałożyć krem budyniowo-kawowy. Przykryć blatem kokosowym. Posmarować go nadzieniem z owoców leśnych, następnie nałożyć krem budyniowo-kawowy i biszkopt kakaowy. Całość posmarować dookoła kremem kawowym. Odstawić do lodówki.

Różany ogród Olgi

Różany ogród Olgi

I warstwa

Biszkopt jasny:
8 jaj
1 szklanka cukru
¼ szklanki wody
¾ szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki mąki pszennej

Poncz do nasączenia:

60 ml likieru amaretto
60 ml wody

Konfitura z owoców leśnych:

500 g owoców leśnych (mrożonych)
½ szklanki cukru

Masa cappuccino:

2 litry mleka
12 łyżek mąki pszennej
8 łyżek mąki ziemniaczanej
16 łyżek cappuccino
1,5 szklanki cukru
4 kostki masła
9 ml aromatu waniliowego

Biszkopt kakaowy:

5 jaj
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki kakao

Biszkopt jasny

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę, dodawać partiami cukier. Wodę zagotować, dodać do żółtek i roztrzepać. Dodać do ubitej piany z białek. Mąki przesiać i dodać w 3 partiach do masy z jaj, delikatnie mieszając ze sobą. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175°C. Masę wylać do 2 tortownic o średnicy 28 cm. Wstawić do piekarnika na 40 minut. Zostawić do wystudzenia. Biszkopt przeciąć na 3 blaty.

Poncz do nasączenia

Likier amaretto wymieszać z wodą.

Konfitura z owoców leśnych

Na patelni podsmażyć owoce leśne z dodatkiem cukru. Przecedzić przez sitko i zredukować na patelni do uzyskania gęstej konsystencji.

Masa cappuccino

Z 2 litrów mleka odlać 250 ml. Do 250 ml mleka wsypać mąki oraz cappuccino i dokładnie wymieszać. Do pozostałego mleka dodać cukier i zagotować. Dodać mąki i cappuccino wymieszane w mleku. Całość mieszać do zgęstnienia masy. Powstały budyń przykryć folią i odstawić do ostudzenia. W misie miksera utrzeć masło na puszystą masę. Następnie dodawać budyń, łyżka po łyżce. Dodać aromat. Mieszać do momentu otrzymania jednolitej masy. Całość przełożyć do rękawa cukierniczego.

Biszkopt kakaowy

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę. Dodawać partiami cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąkę z kakao przesiać. Dodać do masy z jajek i delikatnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175°C. Masę wylać do tortownicy średnicy 28 cm. Wstawić do piekarnika na 40 minut. Wystudzić. Przekroić na 3 blaty