Bake Off - Ale ciacho!

JURORZY

Dwunastu cukierników-amatorów przystąpi do walki o tytuł Króla Wypieków. Aby go zdobyć, będą musieli podołać wielu trudnym i podchwytliwym zadaniom, a ich pracy czujnie przyglądać się będą jurorzy.

Krzysztof Ilnicki – wybitny talent polskiej sceny cukierniczej. Absolwent Thames Valley University w Londynie na kierunku Międzynarodowych Sztuk Kulinarnych. W michellenowskiej restauracji Hakkasan w Londynie był szefem cukierni, a jego flagowym deserem – sernikiem kokosowym – zachwycał się brytyjski dziennik The Guardian. W Polsce szefował cukierni sopockiego Sheratona, wykładał także technologię czekolady na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim. Obecnie prowadzi autorską pracownię w Gdańsku. Jest laureatem prestiżowej nagrody AIG PRIX przyznawanej przez Europejską Akademię Gastronomiczną, zdobywają tytuł Najlepszego cukiernika w Polsce (Prix au Chef Pâtissier).

Michał Bryś – kucharz, choć nie skończył żadnej szkoły gastronomicznej. Doświadczenie zawodowe zdobywał w najlepszych restauracjach świata takich jak De Librije w Zwolle (3 gwiazdki Michelin), The Ledbury w Londynie (2 gwiazdki Michelin), Geranium w Kopenhadze (3 gwiazdki Michelin) czy The Harwood Arms w Londynie (1 gwiazdka Michelin). Z wykształcenia jest aktorem po krakowskiej PWST. W „poprzednim życiu” był reżyserem, scenarzystą, menadżerem artystów i producentem telewizyjnym. Gastronomię ma we krwi. Wspierany przez swoich przyjaciół i partnerów biznesowych, kontynuuje rodzinną tradycję w swojej restauracji na warszawskim Starym Mokotowie. W grudniu 2014 roku na zaproszenie Polskiego Instytutu Kultury w Tel Awiwie Michał Bryś poprowadził warsztaty piekarnicze w Hajfie – masterclass dla najlepszych izraelskich piekarzy.